BOFIT Viikkokatsaus 2022/09

Venäjän rupla ja osakemarkkinat ovat romahtaneet Venäjän hyökättyä Ukrainaan 24.2.



Ruplan kurssi on heikentynyt historiallisiin pohjalukemiinsa. Länsimaiden asettamat pakotteet ovat estäneet Venäjän keskuspankkia tukemasta ruplaa myymällä valuuttaa varannoistaan. Pakotteet ovat vaikeuttaneet Venäjän pankkisektorin ulkomaista varainhankintaa. Säästöjensä menettämistä pelkäävät venäläiset ovat tyhjentäneet pankkitilejään ja hamstranneet käteistä.  

Ruplan vapaapudotuksen ja mittavan talletuspaon estämiseksi Venäjän keskuspankki nosti ohjauskorkonsa maanantaiaamuna 20 prosenttiin. Keskuspankki on myös laajentanut huomattavasti likviditeetin tarjontaa markkinoilla ja höllentänyt pankkeihin kohdistuvaa sääntelyä estääkseen pankkisektorin romahduksen. Lisäksi presidentti on antanut pääomaliikkeitä rajoittavan määräyksen. Vientiyritysten täytyy myydä 80 % valuuttatuloistaan ruplan tukemiseksi. Pääomien siirtoa ulkomaisille tileille ja käteisen valuutan vientiä ulos maasta on rajoitettu. Venäläiset yritykset ja yksityishenkilöt voivat kuitenkin vielä esim. maksaa laskuja ulkomaisille yrityksille myös valuutassa.

Moskovan pörssin ruplamääräinen osakeindeksi MOEX putosi torstaina 24.2. kolmanneksella, mikä oli suurin päiväpudotus koko pörssin historian aikana. Osakemarkkinoiden romahdus vaikuttaa monien venäläisten varallisuuteen, sillä Moskovan pörssissä oli viime vuonna jo noin 15 milj. vähittäisasiakasta. Tällä viikolla Moskovan pörssin osakemarkkinoita ei ole avattu ollenkaan. Ulkomaisissa pörsseissä listattujen venäläisosakkeiden arvo on tällä viikolla romahtanut.

Venäjän hallitus on päättänyt, että osakemarkkinoiden tukemiseksi venäläisyritysten osakkeita voidaan ostaa Kansallisen hyvinvoinnin rahaston varoilla 1 000 mrd. ruplan arvosta. Lisäksi ulkomaisten sijoittajien mahdollisuuksia kotiuttaa sijoituksiaan venäläisistä varoista on rajoitettu.

Öljyn maailmanmarkkinahinnat ovat sitä vastoin nousseet jyrkästi. Brent-öljyn hinta on tällä viikolla noussut yli 110 dollariin tynnyriltä ensimmäistä kertaa kesän 2014 jälkeen. Venäläisellä öljyllä kauppaa käydään kuitenkin selvästi halvempaan hintaan. USA ja useat muut maat ovat luvanneet vapauttaa öljyä strategisista varastoistaan hintojen nousun hillitsemiseksi. OPEC+ -maat (ml. Venäjä) taas päättivät eilisessä kokouksessaan, että ne eivät lisää öljyn tuotantoaan aiempia suunnitelmiaan nopeammin. 

Ruplan kurssi on romahtanut

202209_v1.png

Lähde: Reuters.