BOFIT Viikkokatsaus 2021/48
Juanin valuuttakurssi on vahvistunut
Kiinan keskuspankin käyttämä tärkeimpien kauppakumppaneiden valuutoilla painotettu CFETS-valuuttaindeksi oli marraskuun lopussa vahvimmillaan sitten vuoden 2015. CEFTS-indeksillä mitaten valuuttakurssi on vahvistunut vuoden alusta 8 %. Samoin lokakuun BIS:n julkaisema Kiinan kauppapainotettu reaalinen valuuttakurssi (REER) oli yhtä vahva viimeksi vuoden 2016 helmikuussa.
Dollaria vastaan juan on vahvistunut vuoden alkuun verrattuna 3 %. Samaan aikaan dollari on myös vahvistunut ja monien muiden kauppakumppanimaiden valuuttoja vastaan juanin vahvistuminen on ollut voimakkaampaa. Esimerkiksi euroon nähden juan on nyt 10 % vahvempi kuin vuoden alussa. Juanin kurssi on pidetty dollariin nähden suhteellisen vakaana. Myös Hongkongissa vaihdettava CNH-kurssi on viime vuodet pysynyt suhteellisen lähellä Manner-Kiinan CNY-kurssia, eikä isoja kurssieroja ole nähty. Joulukuun alussa (2.1.) dollarilla sai 6,4 juania ja eurolla 7,2 juania.
Valuuttakurssia on tukenut talouden nopea palautuminen koronashokista ja vaihtotaseen huomattava ylijäämä. Tavarakaupan ylijäämä on kasvanut nopeasti ja samalla palvelutaseen alijäämä on pienentynyt selvästi kiinalaisten ulkomaanmatkailun pysyessä lähes olemattomana. Lisäksi pääomaliikkeiden avaaminen ja mannerkiinalaisosakkeiden ja ‑velkakirjojen lisääminen kansainvälisiin indekseihin on kasvattanut pääomavirtoja Kiinaan. Myös tuottotaso on Kiinassa suuria kehittyneitä maita selvästi korkeampi. Joulukuun alussa 3 kuukauden valtionlainalle maksettiin Kiinassa 2,3 % vuosikorkoa, kun esimerkiksi saman maturiteetin Yhdysvaltojen valtionlainan korko oli 0,06 %.
Kauppapainotetulla kurssilla (CFETS) mitaten juan on vahvimmalla tasollaan sitten vuoden 2015
Lähteet: BIS, CFETS, Macrobond ja BOFIT.