BOFIT Viikkokatsaus 2021/45

BOFITin juhlakonferenssissa käsiteltiin mm. digitaalista keskuspankkirahaa ja pakotteiden vaikutuksia ulkomaankauppaan



Tiistaina 9.11. järjestettiin Helsingissä ja virtuaalisesti Suomen Pankin nousevien talouksien tutkimuslaitoksen (BOFIT) 30-vuotisjuhlakonferenssi. Yksikön toiminta alkoi nimellä idäntalouksien yksikkö 1.9.1991. Konferenssissa pidetyt puheet ja esitykset löytyvät konferenssin kotisivulta. Koko konferenssin on myös katsottavissa Suomen Pankin YouTube-kanavalla.

Konferenssin ohjelma koostui kolmesta osasta, joilla kaikilla oli oma teemansa. Paneelikeskustelussa, johon osallistuivat Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn, Venäjän keskuspankin pääjohtaja Elvira Nabiullina, Kiinan keskuspankin pääjohtaja Yi Gang ja Euroopan keskuspankin johtokunnan jäsen Fabio Panetta, käsiteltiin monipuolisesti digitaalisen keskuspankkirahan kehityshankkeita. Eri keskuspankeilla on erilaisia suunnitelmia digirahasta, mutta on selvää, että sen on tarkoitus olla tarvittaessa käteisrahan korvaaja, eli vaihdon väline. Lisäksi näyttää selvältä, että Kiina on jo varsin pitkällä digitaalisen renminbin kokeiluissa.

Konferenssin pääpuhuja oli Asian Infrastructure Investment Bankin pääekonomisti Erik Berglöf, joka käsitteli kansainvälisten tuotantoketjujen kehitystä etenkin nousevissa talouksissa. Tuotantoketjujen kehittämiselle on vielä paljon mahdollisuuksia esimerkiksi liikenteen infrastruktuuria parantamalla.

Viimeisessä sessiossa Gabriel Felbermayr (WIFO) esitteli tutkimustuloksia pakotteiden vaikutuksista kansainväliseen kauppaan. Tulosten mukaan voimakkaat talouspakotteet vähentävät erittäin selvästi maiden välistä kauppaa. Pakotteiden poistamisen jälkeen kestää kauan ennen kuin kauppa palaa ennalleen. Zuzana Fungáčová (BOFIT) esitteli tutkimustuloksia Venäjän presidentinvaalien vaikutuksista pankkien luotonannon kasvuun ja pankkien toimilupien peruuttamiseen. Venäjällä pankit, ml. yksityiset pankit, lisäävät selvästi lainanantoa hieman ennen presidentinvaalia. Joissakin muissa maissa ainoastaan valtion omistamat pankit pyrkivät vaikuttamaan vaaleihin tällä tavalla. Lisäksi Venäjällä liikepankkien toimilupia perutaan normaalia vähemmän vaalien aikoihin.