BOFIT Viikkokatsaus 2021/33

Globaalin raaka-ainekysynnän elpyminen on siivittänyt Venäjän viennin hurjaan vetoon



Venäjän tavaraviennin arvo kasvoi huhti-kesäkuussa jopa 64 % vuotta aiemmasta. Vaikka kasvulukemia pönkittääkin viime vuoden heikko vertailukohta koronakriisin pohjalukemissa, hätyytteli viennin arvo kesäkuussa jo vuosien 2013–2014 huippulukemia. Vauhdikas kasvu heijastaa pitkälti öljyn ja muiden raaka-aineiden maailmanmarkkinahintojen ripeää nousua viime kuukausina. Raakaöljyn vientimäärä supistui huhti-kesäkuussa edelleen hieman vuotta aiemmasta eikä myöskään öljytuotteiden vienti kasvanut. Sitä vastoin useimpien muiden keskeisten tuotteiden, kuten maakaasun, kivihiilen, lannoitteiden, raakapuun ja monien metallien vientimäärät lisääntyivät reippaasti.

Alkuvuoden ripeään elpymisen jälkeen tavaratuonnin kasvu on hiipunut viime kuukausina, vaikka vuositasolla kasvua kertyikin huhti-kesäkuussa 42 % koronakriisin heikon pohjan vuoksi. Myös tuonnin arvo on kivunnut lähelle seitsemän vuoden takaisia huippulukemiaan. Tuontia on lisännyt etenkin koneiden, laitteiden ja kuljetusvälineiden kysynnän kasvu. Niiden osuus tavaratuonnissa on noin puolet.    

Tammi-kesäkuussa Venäjän tavaraviennin arvo oli 210 mrd. dollaria. EU:n osuus viennistä oli 37 %, Kiinan 15 % ja Euraasian talousliiton maiden 9 %. Venäjän tavaratuonnin arvo oli 140 mrd. dollaria. Tuonnissa EU:n osuus oli 33 %, Kiinan 23 % ja Euraasian talousliiton maiden 8 %. Afganistanin osuus Venäjän viennissä oli 0,2 % ja tuonnissa olematon.  

Venäjän tavaraviennin arvo on noussut jyrkästi kohonneiden raaka-ainehintojen tukemana

202133_v2.png

Lähteet: Venäjän keskuspankki ja BOFIT.