BOFIT Viikkokatsaus 2021/26

Manner-Kiinan pörsseissä alkuvuoden innostus vaihtui tasaisempiin tunnelmiin



Pörssikurssit ovat kehittyneet vuoden ensimmäisellä puoliskolla selvästi viime vuotta maltillisemmin, ja heikommin kuin muualla maailmassa. Alkuvuoden kurssinousu vaihtui maaliskuulle tultaessa selvään laskuun, josta on vuoden toisella neljänneksellä toivuttu vain osittain. Kesäkuun viimeisenä päivänä pörssikurssit olivat Manner-Kiinassa (CSI 300) samalla tasolla kuin tammikuun alussa. Sen sijaan kehittyvissä talouksissa (MSCI EM) osakekurssit olivat 7 %, Yhdysvalloissa (S&P 500) 14 %, Japanissa (Nikkei 225) 5 % ja maailmalla keskimäärin (FTSE All World) 13 % vuoden alkua korkeammalla.

Kiinalaissijoittajien netto-ostot (ostot-myynnit) osakemarkkinoiden yhteistyöohjelmien kautta Hongkongissa kasvoivat ennätyslukemiin alkuvuonna, kun Manner-Kiinasta virtasi varallisuutta etenkin sellaisten kiinalaisyritysten osakkeisiin, joiden osalta kaupankäynti ja omistaminen kiellettiin yhdysvaltalaissijoittajilta (ks. Viikkokatsaus 02/2021). Vaikka ostomäärät ovat sittemmin tasaantuneet ja olivat kesäkuun aikana suunnilleen samansuuruisia myyntien kanssa, tammi-kesäkuussa mannerkiinalaista sijoitusvarallisuutta oli virrannut Hongkongin pörssiin jo 500 miljardin juanin arvosta (65 miljardia euroa). Viime vuonna pörssin yhteistyöohjelmien kautta sijoitettujen varojen arvo Hongkongissa kohosi ennätyslukemiin 680 miljardiin juaniin.

Osaltaan Hongkongin pörssin vaimentuneisiin näkymiin vaikuttaa Kiinan markkinavalvojan aloittamat tutkinnat isoja teknologiayrityksiä vastaan kartellilain puitteissa (ks. Viikkokatsaus 18/2021). Kiristynyt valvonta on laskenut suurten teknologiayritysten markkina-arvoja, mikä näkyy suoraan esimerkiksi Hongkongin Hang Seng -indeksissä. Hongkongissa ei huhti-kesäkuun aikana nähty yhtäkään mannerkiinalaisen teknologiayrityksen listautumisantia, ja niiden osuus Manner-Kiinassakin tehdyistä listautumisista putosi selvästi aiemmasta. Silti, huolimatta Kiinan markkinavalvojan aloittamasta tutkinnasta, kiinalainen kyytipalveluyritys Didi listautui kesäkuun lopussa New Yorkin pörssiin, ja keräsi yli 4 miljardia dollaria. Listautumisanti oli suurin kansainvälinen listautuminen Yhdysvalloissa sitten Alibaban, joka keräsi vuonna 2014 yli 25 miljardia dollaria.

Lännen ja Kiinan välisistä poliittisista jännitteistä ja irtikytkentä-keskustelusta huolimatta eurooppalaiset ja yhdysvaltalaiset varainhoitoyhtiöt ovat enenevissä määrin kiinnostuneet Kiinan markkinoista. Esimerkiksi yhdysvaltalaiset Goldman Sachs, BlackRock ja JPMorgan ovat jo ilmoittaneet alustavista yhteistyösopimuksista mannerkiinalaisten pankkien kanssa. Eurooppalaisista yhtiöistä vastaavia sopimuksia ovat solmineet Amundi ja Schroders. Sopimusten puitteissa ulkomaiset toimijat saisivat tarjota omia varainhoitotuotteitaan suoraan pankkien kiinalaisasiakkaille.

Ulkomaista sijoitusvarallisuutta on virrannut ensimmäisen puolen vuoden aikana Manner-Kiinan markkinoille osakemarkkinoiden yhteistyöohjelmien kautta jo reilun 220 miljardin juanin verran (vajaa 30 miljardia euroa). Summa on yhtä suuri kuin koko viime vuonna yhteensä.

Manner-Kiinasta on virrannut viime vuodesta lähtien tuntuvasti sijoitusvarallisuutta Hongkongiin

202126_k2.png

Lähteet: CEIC ja BOFIT.