BOFIT Viikkokatsaus 24/2021

Kiinassa hyväksyttiin ulkomaisten sanktioiden vastainen laki, Yhdysvallat uudisti kiinalaisyritysten sijoituskieltolistaa



Kiinan kansankongressi hyväksyi viime viikolla uuden ulkomaisten pakotteiden vastaisen lain. Lakivalmistelu tehtiin suljetuin ovin ja se astuu voimaan välittömästi. Laki mahdollistaa mm. varojen jäädytyksen sekä rajoituksia pääsylle Kiinaan ja yhteistyölle Kiinassa sellaisilta henkilöiltä ja organisaatioilta, jotka asettavat tai toteuttavat ulkomaiden Kiinalle asettamia pakotteita ja Kiinan vastaisia rajoituksia. Laki ulottuu myös tällaisten henkilöiden perheenjäseniin ja yritysten johtoon. Lain mahdollinen toimeenpano määrittelee, millaisia vaikutuksia sillä tulee olemaan ulkomaisten yritysten toimintaan Kiinassa. Eurooppalainen kauppakamari Kiinassa kritisoikin erityisesti lain läpiviemisen läpinäkymättömyyttä. Laki seuraa tammikuussa kauppaministeriön antamaa asetusta, jonka mukaan kiinalaisyritysten ja henkilöiden tulee raportoida viranomaisille kaikista kohtaamistaan Kiinan vastaista rajoituksista.

Aiemmin kesäkuussa presidentti Biden antoi uuden asetuksen, jolla kielletään yhdysvaltalaissijoitukset useisiin kiinalaisyrityksiin, joiden katsotaan horjuttavat Yhdysvaltojen turvallisuutta tai demokraattisia arvoja. Viime marraskuussa presidentti Trump antoi vastaavan asetuksen, jonka mukaan sijoitukset tuolloin puolustusministeriön ylläpitämällä listalla oleviin Kiinan armeijaan yhteydessä oleviin yrityksiin on kielletty (ks. Viikkokatsaus 50/2020). Uusi Bidenin asetuksen mukainen lista on valtionvarainministeriön ylläpitämä ja päivittämä ja sillä on tällä hetkellä 59 kiinalaisyritystä. Jotkin aiemmalla listalla olleet yritykset eivät ole uudella kieltolistalla, mutta sille on lisätty useita uusia esim. valvontatekniikka-alan yrityksiä. Asetus tulee voimaan 2.8., mutta antaa sijoittajille vuoden aikaa luopua sijoituksistaan.

Presidentti Trumpin asetuksen seurauksena New Yorkin pörssi keskeytti tammikuussa kaupankäynnin Kiinan kolmen valtion teleyhtiön (China Mobile, China Unicom ja China Telecom) osaketalletustodistuksilla (ADR) ja toukokuussa ne poistettiin pörssistä. Kaikki kolme yhtiötä ovat listautuneet Hongkongissa ja suurin osa sijoittajista on voinut vaihtaa ADR:nsä hongkongilaisosakkeisiin. Sekä China Mobile että China Telecom ovat ilmoittaneet aikovansa listautua Shanghain pörssiin, jossa China Unicom on jo listattu. New Yorkin pörssi keskeytti maaliskuussa kaupankäynnin myös Kiinan valtion öljy-yhtiö CNOOCin osaketalletustodistuksilla ja aikoo poistaa sen pörssistä.

Kiinalaisyritysten into listautua Amerikkaan ei ainakaan alkuvuoteen mennessä näytä laantuneen. EY:n mukaan tammi-maaliskuussa puolet uusista ulkomaisista listautumisanneista Yhdysvalloissa on ollut kiinalaisia (18), ja niiden arvo yhteensä oli 4,2 mrd. dollaria. Samalla ajanjaksolla Manner-Kiinan pörsseissä oli 101 listautumisantia yhteisarvoltaan 11,8 mrd. dollaria. New Yorkin pörssin edustajan mukaan noin 60 kiinalaisyritystä suunnittelee listautumista tänä vuonna. Toukokuussa Yhdysvalloissa oli listattuna 248 kiinalaisyritystä, joista kahdeksaan on keskushallinnon omistamia yrityksiä.

Maiden välisistä jännitteistä huolimatta Kiinan tavaravienti ja -tuonti Yhdysvalloista on kasvanut nopeasti viimekesän jälkeen

202124_k3.png

Lähteet: Kiinan tulli, Macrobond ja BOFIT.