BOFIT Viikkokatsaus 18/2021
Kiinassa on alettu tiukentaa suurten teknologiayritysten valvontaa kartellilakien avulla
Markkinakilpailua rajoittavia toimia varten kirjoitetut kartellilait ovat olleet Kiinassa virallisesti voimassa jo yli kymmenen vuotta, mutta niitä on käytetty vuosien varrella varsin vähän. Viime joulukuussa puoluekokous tiedotti aloittavansa kartelleja suitsivan kampanjan, ja sen jälkeen on alkanut tapahtua. Helmikuussa Kiinan markkinavalvoja (State Administration for Market Regulation, SAMR) selvensi suosituksiaan siitä, miten alustatalouden yrityksissä tulisi noudattaa kartellien ja monopolien vastaisia lakeja. Kartellilakia uudistetaan tämän vuoden aikana ja muutosehdotukset esitetään päättäjille vuoden loppuun mennessä.
Huhtikuun alussa verkkokauppayritys Alibaba sai maksettavakseen ennätyssuuret sakot kartellilakien rikkomisesta (2,8 miljardia dollaria). Pian tämän jälkeen SAMR kutsui koolle maan suurimmat teknologiayritykset ja varoitti näitä ankarilla rangaistuksilla, mikäli ne jatkavat määräävän markkina-asemansa väärinkäyttöä. Kutsuttuina olivat 34 verkkokauppa-, ruokakuljetus-, videosovellus- ja peliyritystä, joille annettiin kuukausi aikaa korjata puutteet toiminnassaan. Kuun lopussa markkinavalvoja ilmoitti pienistä 500 000 juanin sakoista kymmenelle yritykselle ja aloittaneensa tutkinnan ruokakuljetusjätti Meituania vastaan kartellilakien vastaisten toimien vuoksi.
Suuret teknologiayritykset ovat pystyneet kasvattamaan markkina-asemiaan ennen kaikkea pakottamalla asiakkaansa keskittämään kaiken toimintansa omalle alustalleen. Yrityksiä on lisäksi syytetty mm. tietosuojan piirissä olevien käyttäjärekisterien väärinkäytöksistä ja väärennettyjen tuotteiden myynnin sallimisesta alustoillaan. Nyt valvojan asettamien sakkorangaistusten myötä myös asiakkaiden, kuluttajien ja kilpailijoiden on aiempaa helpompi nostaa siviilioikeuskanteita väärinkäytöksiä tehneitä teknologiayrityksiä vastaan.
Kartellilakien ohella käyttöön on otettu myös muuta uutta sääntelyä, minkä hampaisiin on joutunut mm. Alibaban maksu- ja rahoituspalveluita tarjoava tytäryhtiö Ant Group (ks. Viikkokatsaus 46/2020). Ant Group ja muut fintech-alan yritykset ovat jo pidempään hyötyneet perinteistä pankkisektoria löyhemmästä sääntelystä ja kasvaneet nopeasti markkinajohtajiksi. Viittaamalla puoluekokouksessa lanseerattuun kartellien vastaiseen kampanjaan, valvojat ovat tiukentaneet selvästi linjaansa. Ant Groupin tulee esimerkiksi järjestäytyä kokonaan uudelleen rahoitusalan holdingyhtiöksi, mikä siirtää sen määritelmän mukaan täysin rahoitusmarkkinavalvojien ja keskuspankin valvontaan. Rahoitusalan holdingyhtiöiden pääomavaatimuksia kiristettiin viime marraskuussa, ja näin ollen Ant Groupinkin tulee nykyisellään kasvattaa merkittävästi enimmäispääomaansa.
Tiukempien pääomavaatimusten taustalla on ikäviä tapauksia velkarahalla nopeasti laajentuneista yrityksistä, jotka on lopulta jouduttu pelastamaan valtion toimesta rahoitusvakauden ylläpitämiseksi. Näyttääkin siltä, että Ant Groupista tehtiin esimerkki alan sääntely-ympäristön tiukentumisesta. Toinen fintech-jätti JD Technology vetäytyi huhtikuun alun listautumisannistaan ja suunnittelee nyt lehtitietojen perusteella rahoitusalan holdingyhtiön perustamista.