BOFIT Viikkokatsaus 17/2021
Venäjän keskuspankki nosti jälleen avainkorkoa
Keskuspankki nosti 23.4. avainkorkoaan 0,5 prosenttiyksiköllä. Uusi avainkorko on 5 %. Edellinen koronnosto oli kuukausi sitten, jolloin keskuspankki nosti avainkorkoa 0,25 prosenttiyksiköllä. Koronnostojen myötä rahapolitiikan linja on siirtynyt elvyttävästä neutraaliin (avainkorko 5–6 %).
Keskuspankki perusteli koronnostoaan lähinnä kuluttajahintojen nousulla. Tammikuussa kuluttajahinnat nousivat 5,2 % ja maaliskuussa 5,8 % vuotta aiemmasta. Inflaatiota on voimistanut kotimaisen kysynnän elpyminen, elintarvikkeiden hintojen nousu, yritysten kohonneet kustannuspaineet raaka-aineiden hintojen nousun myötä ja koronakriisistä aiheutuneet tarjontahäiriöt taloudessa. Myös kotitalouksien ja yritysten inflaatio-odotukset ovat edelleen koholla.
Keskuspankki arvioi kuluttajahintojen nousevan vuoden toisella neljänneksellä samaa vauhtia kuin vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Vuoden toisella puoliskolla se odottaa kuluttajahintojen nousun hidastuvan. Vuosi-inflaation se ennustaa olevan 4,7–5,2 % (aiemmin 3,7–4,2 %) vuoden lopussa. Inflaatiotavoitteen (4 %) se arvioi saavuttavansa vuoden 2022 puolivälissä (aiemmin vuoden 2022 ensimmäisellä puoliskolla). Tämän jälkeen se uskoo vuosi-inflaation pysyvän lähellä inflaatiotavoitetta.
Keskuspankki piti Venäjän BKT:n kasvuennusteensa ennallaan. Talouskasvuksi se ennustaa 3–4 % tänä vuonna, 2,5–3,5 % vuonna 2022 ja 2–3 % vuonna 2023. Talousennusteen uutuus oli keskuspankin arvio avainkoron tulevasta kehityksestä ennustejaksolla. Avainkoron vuosikeskiarvon se uskoo olevan 4,8–5,4 % tänä vuonna, 5,3–6,3 % vuonna 2022 ja 5–6 % vuonna 2023. Julkaisemalla arvion ohjauskoron kehityksestä keskuspankki pyrkii lisäämään ennakoivan viestinnän läpinäkyvyyttä ja siten rahapolitiikan välittymisen tehokkuutta. Ohjeistuksessaan keskuspankki pitikin avainkoron nostoa mahdollisena seuraavissa korkokokouksissa.
Venäjällä kuluttajahintainflaatio kiihtynyt, avainkorkoa nostettiin
Lähteet: Venäjän keskuspankki, Rosstat, Macrobond ja BOFIT.