BOFIT Viikkokatsaus 2021/17
Yhdysvaltain uudet pakotteet vähentävät ulkomaalaisten sijoittajien läsnäoloa Venäjän valtionlainamarkkinoilla
Yhdysvaltain viranomaiset ilmoittivat 15.4. uusista pakotteista, jotka tulevat voimaan 14. päivä kesäkuuta. Pakotteiden takia yhdysvaltalaiset rahoituslaitokset eivät saa osallistua Venäjän valtion joukkovelkakirjalainojen liikkeeseen laskuun, eivätkä muuten lainata rahaa Venäjän valtiolle. Yhdysvaltalaisten viranomaisten mukaan pakotteiden syynä oli Venäjän hallituksen ja tiedusteluorganisaatioiden toiminta Yhdysvaltain suvereenisuutta ja etuja vastaan. Samalla Yhdysvallat asetti pakotteita kuudella venäläiselle teknologiayritykselle, joiden katsotaan avustaneen Venäjän tiedusteluviranomaisia erilaissa kyberhyökkäyksissä Yhdysvaltoja ja sen liittolaisia vastaan. Lisäksi Yhdysvallat, Euroopan unioni, Iso-Britannia, Kanada ja Australia asettivat erilaisia uusia pakotteita Krimin laittomaan miehitykseen liittyen.
Yhdysvaltain uusia pakotteita oli osattu odottaa (BOFIT Viikkokatsaus 15/2021), eivätkä markkinareaktiot ilmoituksen jälkeen olleet kovin merkittäviä. Rupla heikkeni hieman, mutta oli viikon lopussa viikon alkua vahvempi. Venäjän keskuspankki ja valtiovarainministeriö kuitenkin ilmoittivat, että ne seuraavat tilannetta ja ovat valmiita tukemaan rahoitusvakautta erilaisin toimin. Ulkomaisten sijoittajien osuus Venäjän valtionlainamarkkinoilla on laskenut jo tovin. Huhtikuun alussa he omistavat 19,7 % valtion lainakirjoista. Suurimmillaan ulkomaalaisten osuus oli 35 % vuoden 2020 helmikuussa. Maaliskuun aikana ulkomaalaiset sijoittajat ostivat enää noin 10 % uusista joukkovelkakirjalainoista.
Pakotteiden vaikutus näkyy kuitenkin selvästi Venäjän ulkomaisessa velassa. Vuoden 2014 rahoituspakotteiden jälkeen venäläisten pankkien ja muiden yritysten ulkomainen velka on pienentynyt merkittävästi, eli pakotteet ovat osittain erottaneet Venäjän talouden kansainvälisiltä pääomamarkkinoilta. On hyvä myös huomata, että vähentynyttä lainanottoa mm. Euroopan unionista ei ole pystytty tai haluttu korvata lainoilla esimerkiksi kiinalaisilta toimijoilta. Maaliskuun 2021 lopussa Venäjän ulkomainen velka oli 459 miljardia dollaria, mikä on 37 % vähemmän kuin vuoden 2013 lopussa. Venäläisten pankkien ulkomainen velka oli 74 miljardia dollaria, mikä oli vain kolmasosa vuoden 2013 lopun velasta. Venäjän kaksi suurinta pankkia, Sber ja VTB, eivät saa yli kuukauden pituista rahoitusta mm. Yhdysvalloista ja Euroopan unionista, eikä muualta ole tullut korvaavaa ulkoista rahoitusta (pakotteista tarkemmin esimerkiksi BOFIT Policy Brief 2/2019).
Venäjän ulkomainen velka vähentynyt vuoden 2013 jälkeen; mrd. dollaria, vuoden 2002 lopusta 2021 ensimmäisen neljänneksen loppuun
Lähteet: Venäjän keskuspankki ja BOFIT.