BOFIT Viikkokatsaus 2021/16
Kiinassa koronatilanne varsin hyvä, rokotustahti kiihtynyt
Tammikuussa koronatartunnat lisääntyivät äkillisesti etenkin Pekingin ympärillä olevassa Hebein maakunnassa. Muutamassa kaupungissa otettiin käyttöön tiukkoja sulkutoimia ja viranomaiset kehottivat välttämään matkailua kiinalaisen uuden vuoden aikana. Helmikuun aikana koronatilanne rauhoittui, jonka jälkeen tilanne on pysytellyt varsin hyvänä ja koronatapaukset ovat tulleet viranomaisten mukaan pääosin ulkomailta. Viimeisen kahden viikon aikana virallisten tilastojen mukaan koronaan sairastuneita on ollut keskimäärin reilu 10 päivässä, mikä on hyvin vähän Kiinan kokoisessa maassa.
Kiinassa kesti pitkään ennen kuin koronarokotukset pääsivät vauhtiin, mutta rokotusvauhti on nopeutunut selvästi viime viikkoina. Kun kansallisen terveyskomission mukaan vuoden vaihteeseen mennessä oli annettu yhteensä vain 5 miljoonaa rokoteannosta, keskiviikkona 21.4. rokotteita oli annettu yhteensä noin 200 miljoonaa, joista yli 130 miljoonaa rokotusta annettiin huhtikuun kolmen ensimmäisen viikon aikana. Viranomaisten tavoitteena on rokottaa 560 miljoonaa ihmistä kesäkuun loppuun mennessä. Nykyinen rokotusvauhti, keskimäärin 4 miljoonaa rokotusta päivässä, ei kuitenkaan riitä tavoitteen saavuttamiseen. Kun Kiina käynnisti rokotukset hitaasti ja rokotuksiin on liittynyt epäluuloja, maa on rokottanut selvästi pienemmän osuuden väestöstään moniin muihin maihin kuten Suomeen nähden.
Kiinassa käytetyt rokotteet ovat kotimaista tuotantoa, sillä viranomaiset eivät ole vielä hyväksyneet yhtään ulkomaista koronarokotetta. Käytössä on neljä eri rokotetta. Sinovac-yhtiön Coronavac ja Sinopharm-yhtiön kaksi eri koronarokotetta ja CanSino-yhtiön koronarokote, josta yhtiö on kehittämässä myös hengitysteitse jaettavaa versiota. Rokotteet eivät ole kokeissa osoittautuneet yhtä tehokkaiksi kuin länsimaiset rokotteet.
Myös ulkomailla on ollut kiinnostusta kiinalaisiin rokotteisiin etenkin nousevissa talouksissa. Niitä ovat päättäneet hankkia kymmenet maat kuten Brasilia, Indonesia, Meksiko, Serbia, Turkki ja Unkari. Kiina on myös lahjoittanut pieniä määriä rokotteita lukuisiin matalan tulotason ja kehittyviin maihin, minkä avulla on pyritty parantamaan ulkosuhteita ja kiillottamaan Kiina-kuvaa maailmalla. Kiinalaisten koronarokotteiden lisäksi Kiinassa valmistetaan vientiin ainakin AstraZenecan rokotetta ja venäläisen Sputnik-rokotteen valmistus on alkamassa. Rokotevienti Kiinasta onkin kasvanut räjähdysmäisesti tänä vuonna. Pelkästään maaliskuussa 2021, yhden kuukauden aikana, Kiinan rokotevienti oli 920 milj. dollaria, mikä on suurin piirtein yhtä paljon kuin Kiinan vuosien 2005–2020 yhteenlaskettu rokotevienti. Erikoisena järjestelynä voidaan pitää sitä, että maaliskuussa Kiina helpotti viisumin saantia niille ulkomaalaisille, jotka ovat saaneet kiinalaisen koronarokotteen. Uutistietojen mukaan Kiina on kuitenkin huhtikuussa myöntänyt samoja viisumihelpotuksia myös muun kuin kiinalaisen rokotteen saaneille.
Kiinan rokotevienti oli vähäistä ennen koronarokotteita
Lähteet: Kiinan tulli, CEIC ja BOFIT.