BOFIT Viikkokatsaus 2020/50

Teknologiatuotteiden globaali kysyntä kasvattanut Kiinan kokonaisvientiä



Marraskuussa Kiinan vienti kasvoi dollarimääräisesti 21 % viime vuoden marraskuuhun verrattuna. Kasvuvauhti kiihtyi näin koronakriisin jälkimainingeissa jo kuudetta kuukautta peräjälkeen ja kauppatase kasvoi 75 miljardiin dollariin. Vienti kasvoi suhteellisesti eniten Yhdysvaltoihin, 46 % vuoden takaiseen verrattuna. Euroopan Unioniin vietyjen tavaroiden arvo oli marraskuussa 9 % suurempi kuin vuosi sitten.

Kokonaisvientiä paisutti etenkin suurimman vientierän eli mekaanisten koneiden ja sähkölaitteiden viennin kasvu 25 % viime vuoden marraskuuta suuremmaksi. Viennin arvo kasvoi erityisesti tietokoneiden ja niiden osien (+34 %), matkapuhelimien (+29 %) ja elektronisten virtapiirien (+26 %) osalta. Korkean teknologian tuotteiden vienti kasvoi yhteensä 21 %. Viennin kasvu mm. huonekaluissa (+42 %), leluissa (+50%) ja urheiluvälineissä (+67 %) osoittaa myös kulutuskysynnän piristyneen maailmalla koronakriisistä huolimatta.

Tuonnin kasvu pysyi marraskuussa 5 prosentissa vuoden takaiseen verrattuna. Kiina kasvatti tuontiaan erityisesti Yhdysvalloista, josta tuotiin tavaroita 15 miljardilla dollarilla, mikä on 33 % vuoden takaista enemmän. Tuotanto on normalisoitunut Kiinassa alkukevään jälkeen nopeasti ja se näkyy myös raaka-aineiden tuonnissa. Vuoden ensimmäisten 11 kuukauden aikana rautamalmin ja sellun tuonti oli dollarimääräisesti jo reilut 10 % ja kuparin tuonti lähes 40 % viime vuoden vastaavaa aikaa suuremmat. Öljyä on tuotu noin 10 % enemmän, mutta hiilen tuonti on supistunut viime vuodesta lähes 10 %.

Koneiden ja laitteiden kasvanut kysyntä maailmalla paisuttanut Kiinan vientiä

202050_k3.png

Lähteet: Kiinan tulli, CEIC ja BOFIT.