BOFIT Viikkokatsaus 46/2020
Presidentinvaalien tulos ei ratkaise Yhdysvaltojen ja Kiinan välistä kauppakiistaa
Yhdysvaltojen presidentinvaalien tuloksella ei ole suurta vaikutusta maiden väliseen kauppakiistaan. Kiistan perimmäisiä syitä, kuten Kiinan valtiontukia, teollisuuspolitiikkaa, tai kyberkysymyksiä ei ole edelleenkään saatu ratkaistua. Lisäksi Kiinan vastaisilla toimilla on Yhdysvalloissa vahva tuki molemmissa puolueissa.
Maiden keskinäinen kauppa on viimeisten reilun kahden vuoden aikana vähentynyt selvästi. Vuoden 2019 lopussa Yhdysvaltain osuus Kiinan tuonnista oli 15 % ja vastaavasti Kiinan osuus Yhdysvaltain tuonnista 6 %. Vielä kaksi vuotta aiemmin, ennen ylimääräisten tullien asettamista Yhdysvaltain osuus Kiinan tuonnista oli reilut 20 % ja Kiinan osuus Yhdysvaltain tuonnista 10 %. Ensimmäisen vaiheen kauppasopimuksen solmiminen tammikuussa 2020 ei merkittävästi liennyttänyt tilannetta ja siihen asetetuista tavoitteista tullaan kuluvan vuoden osalta jäämään selvästi jälkeen, vaikka Kiinan tuonti Yhdysvalloista on viime kuukausina ollut nopeassa kasvussa. Tuonti Yhdysvalloista kasvoi lokakuussa 22 % vuoden takaiseen verrattuna, koko tuonnin kasvaessa 11 %. Samaan aikaan myös vienti Yhdysvaltoihin (+33 %) veti selvästi kokonaisvientiä (+5 %) paremmin.
Kiinan ensimmäisen vaiheen kauppasopimuksen alainen tavaratuonti Yhdysvalloista oli tammi-syyskuussa 65 miljardia dollaria, kun koko vuoden tavoite on yli 170 miljardia. Osin tavaratuontia on vuoden aikana kurittanut koronakriisin aiheuttamat tuotantokatkokset ja muutokset kysynnässä. Sen lisäksi esimerkiksi öljyn hinnan merkittävä aleneminen helmikuun jälkeen on vaikeuttanut tuontitavoitteiden saavuttamista erityisesti energian osalta, koska sopimuksessa tavoitteet on kirjattu dollarimääräisinä.
Tavaratullien lisäksi Yhdysvallat on kurittanut Kiinaa viime vuosina myös teknologiasektorilla. Yhdysvallat on mm. rajoittanut yhdysvaltalaisteknologian ja komponenttien myyntiä kiinalaisille teknologiajäteille turvallisuusperustein ja pyrkinyt estämään kiinalaissovellusten toimintaa Yhdysvalloissa. Teknologiakiistan ohella mm. Kiinan konsulaatin sulkeminen Houstonissa, pakotteiden asettaminen sekä Manner-Kiinan että Hongkongin virkamiehille ja Hongkongin erityisaseman peruuttaminen ovat ylläpitäneet maiden välisiä jännitteitä.
Yhdysvaltain presidentin vaihtumisesta huolimatta Kiinan ja Yhdysvaltojen vastakkainasettelu tulee jatkumaan. Kiina-politiikka muuttunee ensi vuodesta alkaen kuitenkin vähemmän tempoilevaksi ja paremmin ennakoitavaksi. Uusi hallinto suhtautuu myötämielisemmin monenkeskiseen yhteistyöhön ja perinteisempään diplomatiaan. Erityisesti toisten länsimaiden kanssa koordinoitu Kiina-politiikka pystyisi aidosti painostamaan Kiinaa muuttamaan toimintatapojaan. Tiukempi sitoutuminen sääntöpohjaiseen yhteistyöhön, markkinoiden avautuminen ja ulkomaalaisten yritysten tasapuolisempi kohtelu olisivat ensiaskelia myös kauppakiistojen lientymiselle.
Kiinan tavarakaupan kehitys Yhdysvaltojen kanssa
Lähteet: Kiinan tulli, CEIC ja BOFIT.