BOFIT Viikkokatsaus 22/2020

Yhdysvaltain ja Kiinan jännitteet jälleen kasvussa



Viime aikoina maiden välejä ovat kiristäneet koronavirus, epävarmuus Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasopimuksen toteutumisesta, Kiinan asettamat turvallisuuslait Hongkongille ja Yhdysvaltojen uudet päätökset rajoittaa amerikkalaisyritysten toimintaa kiinalaisyhtiöiden kanssa. Myös Yhdysvaltain lähestyvät presidentinvaalit kiristävät tunnelmaa.

Kiinan ja Yhdysvaltain kauppasuhteissa nähtiin aiemmin lientymisen merkkejä, kun maat pääsivät tammikuussa sopuun ensimmäisen vaiheen kauppasopimuksesta. Sopimuksessa Kiina sitoutui lisäämään tuntuvasti tuontia Yhdysvalloista (BOFIT Viikkokatsaus 04/2020). Kiinan koko tavaratuonti Yhdysvalloista kuitenkin supistui tammi-huhtikuussa lähes 6 % vuotta aiemmasta. Vaikka Kiinan pääministeri Li Keqiang vakuutti viime viikolla, että Kiina on yhä täyttämässä sitoumuksensa, tavoitteen toteutuminen ei vaikuta realistiselta (BOFIT Blogi 19.5.2020).

Koronavirustilanteen luoma epävarmuus ja uhka kauppasopimuksen kariutumisesta ovat koventaneet Trumpin hallinnon Kiina-retoriikkaa. Trump on uhannut vetäytyä sopimuksesta ja jopa katkaista suhteet kokonaan Kiinaan. Myös Kiinan vastaisia rajoituksia on lisätty. Toukokuussa rajoituksia myydä teknologiaa Huaweille tiukennettiin turvallisuusperustein. Viime viikolla kauppaministeriö ilmoitti lisäävänsä mustalle listalle 33 kiinalaista teknologiayritystä, joiden se katsoo osallistuvan Xinjiangin maakunnan uiguurien valvontaan.

Myös kiinalaisten pörssiyritysten kirjanpito on herättänyt keskustelua Yhdysvalloissa, kun kiinalainen kahvilaketju Luckin jäi kiinni kirjanpitonsa vääristelystä ja uhkaa tulla heitetyksi ulos New Yorkin Nasdaq-pörssistä. Yhdysvaltain työministeriö ilmoitti vetävänsä eläkerahastojen sijoituksia pois kiinalaisista yrityksistä, ja senaatissa vietiin eteenpäin lakialoite, joka velvoittaisi ulkomaiset pörssiin listautuneet yritykset avaamaan kirjanpitoaan yhdysvaltalaisille viranomaisille. Kiinalaismedia Caixinin mukaan 95 prosenttia niistä pörssiyhtiöistä, joiden tilinpäätöstietoja yhdysvaltalaisviranomaiset eivät voi tarkistaa, teettää tilintarkastuksensa Kiinassa tai Hongkongissa.

Hongkong ja Taiwan aiheuttavat turvallisuuspoliittisia ja arvopohjaisia jännitteitä Kiinan ja Yhdysvaltojen välille. Kiinan uudet turvallisuuslait Hongkongille ovat herättäneet laajaa vastustusta Yhdysvalloissa, ja Trumpin mukaan Yhdysvallat aikoo pian ilmoittaa vastatoimista. Ulkoministeri Pompeon osoittama tuki Taiwanin presidentti Tsai Ing-wenin uudelleenvalinnalle ja Taiwanin demokratialle sekä Yhdysvaltojen mahdollinen torpedojen myynti Taiwaniin ovat närkästyttäneet Kiinan hallintoa. Kiina katsoo kummankin alueen kuuluvan sen sisäpolitiikkaan.

Kiina on antanut juanin valuuttakurssin heikentyä hiljalleen dollariin nähden pitkin kevättä, ja tällä viikolla juan heikkeni äkillisesti saavuttaen alhaisimman arvonsa 12 vuoteen. Valuuttakurssi on ollut Yhdysvaltojen ja Kiinan pitkäaikainen kiistan aihe.

Myös Yhdysvaltojen presidentinvaalien lähestyminen kärjistää Kiina-politiikkaa. Ehdokkaat Trump ja Biden ovat syytelleet toisiaan Kiinan myötäilijöiksi, vaikka molempien Kiina-linja on tiukka. Tälle on myös poliittista tilausta, sillä Politico-verkkolehden teettämän kyselyn mukaan 31 prosenttia amerikkalaisista pitää Kiinaa vihollisena, kun vastaava luku tammikuussa oli 20 prosenttia.

Juanin kurssi on heikentynyt dollariin nähden

202022_k2.png

Lähteet: Kiinan keskuspankki, Macrobond, ja BOFIT