BOFIT Viikkokatsaus 2020/17

Uusi sopimus öljyn tuotannonrajoituksista ei rauhoittanut markkinoita



Maanantaina 12.4. päättyneessä kokouksessaan OPEC+ -maat (etunenässä Saudi-Arabia ja Venäjä) sopivat raakaöljyn tuotannon rajoittamisesta huhtikuuhun 2022 asti öljyn hinnan tukemiseksi. Tuotantoa on määrä leikata lähes 10 milj. tynnyrillä päivässä touko- ja kesäkuussa ja liki 8 milj. tynnyrillä päivässä heinä-joulukuussa 2020. Sopimuskauden loppuaikana tuotantoa leikataan lähes kuudella milj. tynnyrillä päivässä. OPEC-maiden ja Venäjän yhteenlaskettu tuotanto oli viime vuonna noin 40 milj. tynnyriä päivässä, eli noin 40 % maailman raakaöljyn tuotannosta. Sovitut rajoitukset supistaisivat maiden tuotantoa touko-kesäkuussa jopa 25 % ja loppuvuoden noin viidenneksellä.

Lehtitietojen mukaan Venäjän osuus tuotannon leikkauksista olisi touko-kesäkuussa 2,5 milj. tynnyriä päivässä ja loppuvuoden ajan noin 2 milj. tynnyriä päivässä, mikä vastaisi tuotannon supistumista lähes 20 prosentilla touko-joulukuussa. Leikkaukset ovat merkittävästi suurempia kuin koskaan aikaisemmin, eikä niiden toteuttaminen Venäjällä tule olemaan yksinkertaista. Öljy-yhtiöt ovat varoittaneet, että pohjoisesta ilmastosta ja kenttien geologiasta johtuen tuotantomäärien muuttaminen on teknisesti vaikeaa. Lisäksi vaaditut leikkaukset ovat niin suuria, että niiden toteuttamiseen tarvitaan mukaan myös monia keskisuuria, yksityisesti omistettuja tuottajia. Taakan jakamisesta eri tuottajien kesken käytäneen tällä hetkellä kiivasta keskustelua.

Lupaukset massiivisista tuotantomäärien leikkauksista eivät kuitenkaan ole rauhoittaneet öljymarkkinoita. Maanantaina 20.4. Yhdysvalloissa tuotetun WTI-laadun hinta kävi alle nollassa varastojen täyttyessä ja kysynnän laskiessa. Viime viikkoina myös Pohjanmeren Brent-laadun ja Venäjän Urals-laadun hintaero on kasvanut historiallisen suureksi. Tiistaina 21.4. Urals-laadun hinta putosi hetkellisesti alle 10 dollarin tynnyriltä.

Öljyn hinta on laskenut noin 70 % vuoden alusta

Lähteet: Reuters, Bloomberg ja BOFIT.