BOFIT Viikkokatsaus 2020/13

Venäjä siirsi viime vuodelta säästyneet öljy- ja kaasutulot Kansallisen hyvinvoinnin rahastoon, jonka koko on nyt yli 11 % bruttokansantuotteesta



Venäjän valtiovarainministeriö ilmoitti 19.3. siirtäneensä viime vuoden budjettiylijäämän vararahastoon, jonka koko siirron jälkeen on noin 12 200 miljardia ruplaa, eli noin 157,2 miljardia dollaria viime viikon keskimääräisellä valuuttakurssilla. Vuoden 2019 lopussa Kansallisen hyvinvoinnin rahaston koko oli 125,6 miljardia dollaria.

Tällä hetkellä rahaston koko on hieman yli 11 prosenttia Venäjän bruttokansantuotteesta, ja rahastosta 10 500 miljardia ruplaa (9,6 % bruttokansantuotteesta) on sijoitettu erittäin likvideihin arvopapereihin. Tämä on antaa Venäjälle osaltaan taloudellista puskuria tilanteessa, jossa öljyn hinta on laskenut voimakkaasti ja jossa koronapandemian vaikutukset talouteen ovat vielä hyvin epävarmat.

Myös Sberbankin osakkeiden myyminen keskuspankilta valtiolle lisää valtion tuloja (BOFIT Viikkokatsaus 2020/09). Helmikuussa keskuspankki ja valtiovarainministeriö sopivat, että keskuspankki myy omistuksensa (50 % ja yksi osake) Venäjän suurimmassa pankissa valtiovarainministeriölle. Kauppa lisää keskuspankin voitonjakoa valtiolle. Venäjän budjettisäännön mukaan tällaisia tuloja olisi voitu käyttää lisämenoihin, vaikka öljyn hinta olisikin yli budjettisäännön määrittelemän noin 42 dollaria tynnyriltä. Kauppa on lykkääntynyt pörssin voimakkaiden hintavaihtelujen takia, mutta monien asiantuntijoiden mukaan kauppa tullaan toteuttamaan silti.

Osa Venäjän makrotaloudellista strategiaa on ollut myös valuuttavarannon kerryttäminen, jotta korkea öljyn hinta ei vahvistaisi ruplan ulkoista arvoa liikaa. Budjettisäännön perusteella keskuspankki onkin ostanut markkinoilta valuuttaa ruplia vastaan. Perjantaina maaliskuun 13. päivä Venäjän valuuttavaranto (ml. kulta) oli 581 miljardia dollaria, mikä on korkein taso vuoden 2008 elokuun jälkeen. Nyt Venäjän keskuspankki on kuitenkin ryhtynyt myymään valuuttaa varannostaan estääkseen valuuttamarkkinoiden nopeat vaihtelut. Esimerkiksi tämän viikon alkupuolella keskuspankki on myynyt 75 miljoonan dollarin edestä valuuttoja päivittäin.

Venäjän keskuspankki hoitaa Kansallisen hyvinvoinnin rahaston likvidejä varoja osana valuuttavarantoa (BOFIT Policy Brief 2/2015). Jos valtiovarainministeriö tarvitsee rahastosta varoja, se nostaa rahat keskuspankista ruplina, jolloin valuuttavarannon koko ei siis muutu.


Venäjän vararahastojen kehitys

Lähteet: Venäjän valtiovarainministeriö ja BOFIT.