BOFIT Viikkokatsaus 2019/46
Kiina ja 14 muuta Aasian ja Tyynenmeren alueen maata valmistautuvat allekirjoittamaan RCEP-kauppasopimuksen vuonna 2020
Marraskuun alussa Bangkokissa Thaimaassa pidetyssä huippukokouksessa 10 ASEAN-maata, Etelä-Korea, Japani, Kiina sekä Australia ja Uusi-Seelanti ilmoittivat päässeensä yksimielisyyteen RCEP-kauppasopimuksen (Regional Comprehensive Economic Partnership) sisällöstä. Sopimus allekirjoitetaan ensi vuonna, jos sen tarkistusvaiheessa ei ilmene uusia ongelmia.
Sopimuksen yksityiskohdista ei vielä ole raportoitu, mutta kunnianhimoltaan se on kaukana 11 Tyynenmeren alueen maan CPTPP-vapaakauppasopimuksesta (Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pasific Partnership), jossa on mukana seitsemän samaa maata kuin RCEP-sopimuksessa ja joka tuli osin voimaan viime vuoden lopulla. Mediatietojen mukaan RCEP-sopimus keskittyy tavarakauppaan ja sillä lähinnä yhtenäistetään sopimusmaiden kahdenkeskiset tullitasot, mikä johtaa tullitariffien laskuun monilla aloilla. Joidenkin arvioiden mukaan tulleja tärkeämpää on alkuperäsääntöjen yhtenäistäminen, mikä helpottaa alueen sisällä toimivien tuotantoketjujen toimintaa.
RCEP-kauppasopimukseen kuuluvat maat kattavat vajaat 30 % maailman väestöstä ja dollarimääräisestä BKT:stä. Sopimuksen taloudelliset vaikutukset arvioidaan kuitenkin suhteellisen vähäisiksi, ja niitä pienentävät pitkät siirtymäajat.
Kiina, jonka osuus RCEP-alueen väestöstä on 62 % ja BKT:stä 54 %, on vahvasti tukenut kauppasopimusta. Intia vetäytyi sopimuksesta, kun se ei saanut poikkeuksia maatalouteen. Se myös pelkäsi sopimuksen hyväksymisen johtavan kiinalaistuotteiden vyöryyn maan markkinoille.