BOFIT Viikkokatsaus 46/2019
Inflaation kiihtyminen rajoittaa rahapolitiikan keventämistä Kiinassa
Lokakuussa kuluttajahinnat nousivat 3,8 % vuodentakaisesta, kun tämän vuoden tavoiteyläraja on 3 %. Inflaatiotavoitteella ei Kiinan rahapolitiikassa ole samanlaista asemaa kuin useissa muissa maissa. Se asetetaan maaliskuun kansankongressin yhteydessä yhdessä monien muiden taloutta ohjaavien tunnuslukujen kanssa.
Tilastoviraston mukaan sianlihan hinnannousu nosti lokakuun kuluttajahintainflaatiota 2,4 prosenttiyksikköä. Sianlihan tukku- ja kuluttajahinnat olivat lokakuussa yli kaksinkertaiset vuodentakaiseen verrattuna. Ruuan ja energian hinnoista puhdistettu pohjainflaatio on ollut 1,5 % elokuusta lähtien. Tuottajahinnat laskivat lokakuussa 1,6 % vuodentakaisesta.
Rahapolitiikan virittäminen on taloustilanteen ristiriitaisten paineiden takia vaikeaa. Keskuspankki alensi marraskuussa aavistuksen liikepankeille myöntämänsä vuoden mittaisen keskuspankkilainauksen (MLF) korkoa 3,25 prosenttiin 3,3 prosentista, millä tasolla se on ollut huhtikuusta 2018 lähtien. Elokuussa otettiin käyttöön uusi viitekorko pankkilainojen hinnoittelussa, joka pohjautuu MLF-korkoon (Viikkokatsaus 34/2019). Rahamarkkinoilla korot ovat pysyneet melko tasaisina tänä vuonna.
Lokakuussa pankkilainakannan kasvu jatkui 12 prosentin vuosivauhtia. Kasvu on pysytellyt 12–13 prosentissa yli kolme vuotta. Sen sijaan varjopankkisektorin rahoitusinstrumenttien käyttö on vähentynyt runsaan vuoden ajan.
Kuluttajahintainflaatio- sekä valtionlainan ja AAA-luokiteltujen yritysbondien korkokehitys
Lähde: Macrobond.