BOFIT Viikkokatsaus 32/2019

Hongkongin mielenosoituksilla alkaa olla näkyviä taloudellisia vaikutuksia



Mielenosoitukset alkoivat kesäkuussa eikä niiden loppumisesta näy merkkejä. Protesteja on tehostettu laajoilla lakoilla, jotka ovat lamauttaneet mm. suuren osan julkisesta liikenteestä. Jos taloustilanne heikkenee huomattavasti, mutkistaa se erityishallintoalueen vaikeiden poliittisten ongelmien ratkaisua.

Lakkojen ja protestien taloudelliset vaikutukset ovat vaikeasti arvioitavissa. Lakot vaikuttavat kuitenkin välittömästi tuotantoon ja poliittinen epävarmuus sekä epävakaus vähentävät investointihalukkuutta ja turismia.

Hongkongin BKT:n vuosikasvu painui jo tammi-maaliskuussa 0,6 prosenttiin ja kasvuvauhti pysyi samana toisella neljänneksellä. Osakemarkkinoiden tuoreempien tietojen mukaan Hongkongin Hang Seng -indeksi on laskenut lähes 10 % viimeisen kuukauden aikana. Vastaavaa pörssilaskua ei ole tapahtunut muilla päämarkkinoilla. Hongkongin omasta taloustilanteesta vahvasti riippuvat vähittäiskaupan ja kiinteistöalan osakkeet ovat kehittyneet erityisen huonosti. Myös Hongkongissa noteerattujen kiinalaisyritysten osakekurssit ovat heikentyneet voimakkaasti. Manner-Kiinan talouskasvun hidastuminen onkin keskeinen Hongkongin hidastuneen kasvun selittäjä.

Hongkongissa on käytössä valuuttakatejärjestelmä, joka takaa Hongkongin dollarille lähes kiinteän valuuttakurssin suhteessa Yhdysvaltojen dollariin. Mahdollinen epäluottamus valuuttaan ilmenisi tukiostoina, joilla keskuspankki ostaisi liikkeeseen laskemaansa rahaa ylläpitääkseen valuuttakurssia. Toistaiseksi tilanne on pysynyt vakaana ja korkotasot maltillisina. Tilannetta auttaa vahvistunut valuuttavaranto.