BOFIT Viikkokatsaus 20/2019
Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppasota kärjistyi uusien tullikorotusten myötä
Kiina ilmoitti maanantaina (13.5.) nostavansa tulleja Yhdysvalloista tulevalle tuonnille. Toimi oli vastaus Yhdysvaltojen perjantaina (10.5.) tekemiin kiinalaistuotteiden tullikorotuksiin. Vaikka osapuolet kiistävät neuvottelujen kariutuneen, voi tilanne kärjistyä entisestään, sillä presidentti Trump on uhannut asettaa lisätullit myös jäljellä oleville kiinalaistavaroille.
Kiinan kesäkuun alussa voimaan tulevat tullikorotukset kohdistuvat pitkälle samaan tuotejoukkoon, jolle Kiina asetti 5 ja 10 prosentin lisätullit syyskuussa vastatoimena Yhdysvaltojen tuolloisille tullikorotuksille. Nyt noin puolelle näistä tuotteista asetetaan 25 prosentin tullit ja muiden tuotteiden osalta tullit vaihtelevat 5 ja 20 prosentin välillä. Uudet tullikorotukset koskettavat arvoltaan noin 60 mrd. dollarin tuontia. Kun mukaan lasketaan kesällä 2018 asetetut 25 prosentin lisätullit 50 mrd. dollarin tuonnille, koskettavat tullit nyt Kiinan Yhdysvaltojen-tuontia, jonka arvo oli aikaisemmin noin 110 mrd. dollaria. Ennen kuin tulleja alettiin korottaa maaliskuussa 2018, Kiinan tavaratuonti Yhdysvalloista oli vuositasolla noin 160 mrd. dollaria ja nyt se on 140 mrd. dollaria (Yhdysvaltojen raportoima vienti Kiinaan 114 mrd. USD).
Myös Yhdysvaltojen viime viikolla asettamat 25 prosentin lisätullit kohdistuvat tavaroihin, joille asetettiin 10 prosentin lisätullit jo syyskuussa. Kaikkiaan Yhdysvaltojen 25 prosentin lisätullit koskettavat nyt tuontia, jonka arvo oli aikaisemmin noin 250 mrd. dollaria. Maa valmistelee kuitenkin lisätullien soveltamista lähes kaikkeen Kiinan-tuontiin, jotka kuulemismenettelyn jälkeen voisivat tulla voimaan kesä-heinäkuun vaihteen tienoilla. Yhdysvaltojen tavaratuonti Kiinasta on tällä hetkellä vuositasolla yhtä suuri kuin ennen tullien korotusten alkua eli noin 520 mrd. dollaria (Kiinan raportoima vienti Yhdysvaltoihin vajaat 470 mrd. USD).
Osapuolten julkituomat näkemykset kiistakysymyksistä ovat erilaiset. Tilanne mutkistui entisestään, kun Yhdysvallat keskiviikkona (15.5.) käytännössä päätti estää amerikkalaisten yhteistyön kiinalaisen telecomjätin Huawein kanssa. Neuvottelujen jatko sekä Xin ja Trumpin tapaaminen kesäkuun lopun Osakan G20-kokouksessa ovatkin vielä auki.