BOFIT Viikkokatsaus 2019/13

Kiinan osuus kansainvälisistä patenttihakemuksista jo lähellä Yhdysvaltojen osuutta



YK:n alaisen Maailman tekijänoikeusjärjestö WIPOn mukaan vuonna 2018 jätettiin kaikkiaan 253 000 PCT-patenttiyhteistyösopimuksen mukaista kansainvälistä patenttihakemusta. Tämä on 4 % enemmän kuin vuonna 2017. Pienestä laskusta huolimatta hakemuksia tuli edelleen eniten Yhdysvalloista ja sen osuus kaikista PCT-hakemuksista painui aavistuksen 22 prosenttiin. Kiinasta tulleiden hakemusten määrä kasvoi 9 % ja sen osuus nousi 21 prosenttiin.

Aasian vahvaa panosta innovaatio- ja patenttirintamalla vahvistavat kolmantena oleva Japani (osuus hakemuksista 20 %) ja viidentenä oleva Etelä-Korea (7 %). Niiden välissä neljäntenä on Saksa (8 %). Kymmenestä suurimmasta PCT-patenttien hakijamaasta kuusi tulee läntisestä Euroopasta. Ensimmäisen kerran Aasian maista tulleiden hakemusten määrä nousi puoleen kaikista hakemuksista, kun Euroopan osuus oli runsaat 24 % ja Pohjois-Amerikan 23 %.

Aasian suuri paino näkyy myös eniten kansainvälisiä patentteja hakeneiden yritysten listalla. Listan kärjessä on kiinalainen Huawei yli 5 400 patenttihakemuksella ja toisena on japanilainen Mitsubishi Electric noin 2 800 hakemuksella. Näiden perässä seuraavat amerikkalaiset Intel ja Qualcomm. Kärkikymmenikköön mahtuvat lisäksi kaksi kiinalaista, kaksi korealaista sekä ruotsalainen ja saksalainen yritys. 

Muut BRIC-maat painivat patenttihakemuksillakin mitaten aivan eri sarjassa kuin Kiina. Vaikka Intiasta tulleiden hakemusten määrä kasvoi 27 %, ei sen noin 2 000 hakemusta vastaa kuin vajaata prosenttia kaikista hakemuksista. Venäjältä tulleiden hakemusten määrä jäi alle tuhanteen ja Brasiliasta tuli runsaat 600 hakemusta.

Suomesta lähtöisin olevien PCT-hakemusten määrä kasvoi viime vuonna 15 prosentilla runsaaseen 1 800 hakemukseen, mikä oikeutti 15. sijaan Intian ja Israelin jälkeen.

PCT-patenttihakemusten määrän kehitys kärkimaissa

Lähde: WIPO