BOFIT Viikkokatsaus 2019/12

Kiinan alkuvuoden talousluvut kertovat kasvun hidastumisesta



Maan tilastoviraston mukaan teollisuustuotannon vuosikasvu hidastui tammi-helmikuussa 5,3 prosenttiin, kun viime vuoden vastaavaan aikaan se oli yli 7 %.

Vähittäiskauppa kasvoi tammi-helmikuussa reaalisesti 7,1 % vuotta aiemmasta. Nettikaupan kasvu hidastui selvästi, sillä internetissä käydyn tavara- ja palvelukaupan arvo kasvoi 14 % vuodentakaisesta, kun viime vuoden vastaavaan aikaan kasvu oli 37 %. Autojen myynti (10 % koko vähittäiskaupasta) jatkoi viime vuonna alkanutta supistumistaan. Myös asuntokauppa hidastui, ja asuntoja myytiin tammi-helmikuussa pinta-alalla mitaten 4 % vuodentakaista vähemmän. 

Työttömyysaste nousi helmikuussa 5,3 prosenttiin tammikuun 5,1 prosentista (joulukuussa 4,9 %). Kiinan mittapuulla muutos on suhteellisen suuri, sillä tammikuusta 2017 lähtien julkaistu kyselyihin perustuva kaupunkialueiden työttömyysaste on pysynyt erittäin vakaasti 4,8–5,4 % välillä.

Pankkilainakannan kasvu jatkui tammi- ja helmikuussa 13 prosentin vuosivauhtia. Lisäksi paikallishallinnot ovat aikaistaneet tänä vuonna velanottoaan ja tammi-helmikuussa laskivat liikkeelle bondeja 782 mrd. juanilla (117 mrd. USD).

Investointien (FAI) reaalikasvu oli tammi-helmikuussa arviolta pari prosenttia. Infrastruktuuri-investointien kasvu on hidastunut huomattavasti viime vuoden alkuun verrattuna. Tämä näkyy myös rakentamisen hidastumisena. Tilastoviraston mukaan uudet rakennusaloitukset kasvoivat tammi-helmikuussa 3 % vuodentakaisesta, hitaimmin sitten sarjan julkaisun aloittamisen 2004. Erityisesti investointilukuihin tulee kuitenkin suhtautua varauksella, sillä monista sarjoista julkaistaan nykyään vain kumulatiivinen (year-to-date) nimelliskasvu eikä enää juanmääräisiä sarjoja. FAI-investoinnit myös poikkeavat kansantalouden tilinpidon luvuista.