BOFIT Viikkokatsaus 2018/36

Kiinan viralliset tilastot herättävät aiempaakin enemmän kysymyksiä



Hongkongilainen päivälehti South China Morning Post (SCMP) raportoi viime viikolla uusista Kiinan virallisiin taloustilastoihin liittyvistä epäilyistä. Lehden mukaan Kiinan tilastoviraston julkaisemat tilastot teollisuusyritysten voitoista, vähittäiskaupasta, sähkönkulutuksesta ja hiilen tuotannosta ovat viimeaikoina olleet huolen aiheena. SCMP nostaa esiin erityisesti tilastot teollisuuden voitoista, joissa virallisesti ilmoitetut kasvuluvut ovat selvästi suurempia, mitä pohjalla olevista tilastoista voi itse laskea. Tilastovirasto selittää eroa yritysotoksen muuttumisella vuosittain (tilastoissa vain yli 20 miljoonan juanin liikevaihtoa tekevät yritykset). Joidenkin lehden haastattelemien asiantuntijoiden mukaan tilastovirasto manipuloi tilastoja mm. otosten muutoksilla, jotta kasvuluvut näyttäisivät hyviltä ja olisivat virallisten tavoitteiden mukaisia.

Elokuussa kiinalaismedia kiinnitti huomiota myös siihen, että kuluttajahintaindeksiin sisältyvät asumismenot eivät näytä heijastavan todellisten asumismenojen kehitystä.

Kiinan virallisten tilastojen ongelmista on puhuttu jo vuosikaudet. Viime vuosina kuitenkin epäselvyydet vaikuttavat lisääntyneen. BKT:n kasvuluku on epäuskottavan tasainen ja aluetasolla ainakin Liaoningin ja Sisä-Mongolian maakunnat ja Tianjinin Binhain erikoisalue ovat jääneet kiinni merkittävästä tilastojen vääristelystä. Monet epäilevät, että tilasto-ongelmien lisääntyminen liittyy Kiinan tavoitteeseen kaksinkertaistaa BKT:n määrä vuodesta 2010 vuoteen 2020. Tavoite on asetettu liian kireäksi ja sen täyttymiseen on jouduttu ottamaan kaikki keinot käyttöön.

Huonot tilastot ovat ongelma kaikille. Ne vaikeuttavat talouden tilannekuvan hahmottamista ja johtavat vääränlaiseen talouspolitiikkaan ja huonoihin päätöksiin.