BOFIT Viikkokatsaus 2018/32
Epävarmuuden lisääntyminen pysäytti Kiinassa osaketalletustodistusten liikkeeseenlaskut
Suunnitelma kiinalaisten osaketalletustodistusten (Chinese depositary receipt, CDR) liikkeeseenlaskuista on pistetty jäihin. Ensimmäisen liikkeeseenlaskun oli tarkoitus tapahtua heinäkuussa maailman neljänneksi suurimman matkapuhelinvalmistaja Xiaomin toimesta. Xiaomin vetäydyttyä hankkeesta koko CDR-suunnitelma pysäytettiin, eikä liikkeeseenlaskuja ole tiedossa. Syynä olivat lehtitietojen mukaan sekä yritysten haluttomuus hyväksyä viranomaisten ehtoja että viranomaisten vähentynyt halu riskinottoon uudenlaisten rahoitusinstrumenttien muodossa. Olosuhteet ovat viime kuukausina heikentyneet laskeneiden pörssikurssien, kiristyneen kauppapoliittisen tilanteen ja heikentyneen juanin myötä. Shanghaissa pörssin markkina-arvo on kesäkuun alkuun nähden lähes 10 % pienempi, ja Hongkongissa Hang Seng on laskenut 7 %.
CDR-todistusten tarkoitus oli mahdollistaa ulkomaille listautuneiden kiinalaisyhtiöiden varojen keräys kotimaan markkinoilta. Erityisesti CDR-anteja odotettiin kiinalaisilta teknologia-alan suuryrityksiltä kuten Yhdysvaltoihin listautuneilta Alibabalta, Baidulta tai Weibolta, joiden osakkeisiin kiinalaisilla sijoittajilla ei nykyisellään ole pääsyä.
Vaikka rahoitusinstrumentti kalskahtaa tutulta, se eroaa perustavanlaatuisesti amerikkalaisesta vastineestaan (American depositary receipt, ADR). ADR-todistuksia ei synny ilman kysyntää ja hinta määräytyy niiden perusteena olevien osakkeiden hintakehityksen mukaan. Välittäjät niputtavat pörssinoteerattuja osakkeita yrityksen listautumismaassa ja antavat ne säilytettäväksi talletuspankkeihin, jotka vuorostaan jakavat näistä ADR-todistuksia sijoittajille Yhdysvalloissa. CDR-todistukset puolestaan eivät perustuisi suoraan pörssinoteerattuihin osakkeisiin, vaan yritykset laskisivat liikkeelle tietyn määrän osakkeita pelkästään CDR:iä varten. Näin niiden hintakehitys voisi poiketa selvästi pörssinoteerattujen osakkeiden hintakehityksestä.