BOFIT Viikkokatsaus 25/2018
Kiinalaisjätti ZTE:n sopimus Yhdysvaltojen kanssa vastatuulessa
Kiinalaisen telealan jätti ZTE:n ongelmat alkoivat maaliskuussa 2017, kun se myönsi vieneensä laittomasti yhdysvaltalaisteknologiaa sekä Iraniin että Pohjois-Koreaan. ZTE on hyvin riippuvainen yhdysvaltalaisteknologiasta, kun mm. yli neljäsosa sen myymien matkapuhelinten komponenteista on peräisin Yhdysvalloista. ZTE sai maksettavakseen 1,2 mrd. dollarin sakot kauppapakotteiden rikkomisesta, ja sai luvan jatkaa yhteistyötä yhdysvaltalaisyritysten kanssa sillä ehdolla, että se rankaisisi pakotteita rikkoneita työntekijöitä. Myöhemmin kävi ilmi, että ZTE oli rikkonut lupauksensa. Yhdysvaltain kauppaministeriö asetti 16.4.2018 yhdysvaltalaisyrityksille seitsemän vuoden komponenttien myyntikiellon ZTE:lle.
ZTE ilmoitti joutuvansa keskeyttämään tuotantonsa ja kaupankäynti sen osakkeilla pysäytettiin 17.4. Kun kauppaneuvotteluissa oli käynnissä sopuisampi vaihe, presidentti Trump ilmoitti pyrkivänsä kumoamaan ZTE:tä vastaan asetetun myyntikiellon. Sopimus saatiin aikaan ja ZTE ilmoitti 12.6. suostuvansa Yhdysvaltain kauppaministeriön asettamiin ehtoihin. ZTE:n tulee maksaa miljardin dollarin sakkojen lisäksi 400 miljoonan dollarin takuusumma mahdollisia tulevia väärinkäytöksiä vastaan. Lisäksi kaikki johtokunnan jäsenet tulee vaihtaa sekä ZTE:ssä että sen kokonaan omistamassa tytäryrityksessä ZTE Kangxum Telecomissa kesäkuun 8. päivästä alkavan 30 päivän aikana.
Vääntö Yhdysvalloissa kuitenkin jatkui, ja maanantaina 18.6. republikaani-enemmistöinen senaatti äänesti tehtyä sopimusta vastaan osana puolustuspoliittista pakettia (National Defense Authorization Act). Jotta NDAA lakialoite tulisi voimaan, se pitää sovittaa yhteen jo aiemmin edustajainhuoneessa hyväksytyn lakipaketin kanssa, jossa ZTE-sopimuksen hylkäävää lisäystä ei vielä ollut. Vaikka kauppapoliittinen tilanne Kiinan kanssa on kiristynyt, Trumpin hallinto näyttää pyrkivän poistamaan senaatin tekemän ZTE-lisäyksen.
Kaupankäynti ZTE:n osakkeilla alkoi uudelleen 13.6., ja kurssit sukelsivat. Vaikka osakekurssi hieman toipuikin Hongkongissa 20.6. ennen Trumpin ja republikaanisenaattorien tapaamista, yrityksen markkina-arvosta on tähän mennessä kadonnut Hongkongissa yli 50 % ja Shenzhenissä 40 %.
ZTE:n osakkeen arvo Shenzhenin ja Hongkongin pörsseissä
Lähde: Macrobond.