BOFIT Viikkokatsaus 2018/19

Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppakiistat mutkistuvat, kun vaatimuslistat pitenevät



Viime viikon lopulla (3.-4.5) presidentti Trumpin tärkeimmät kauppapoliittiset päättäjät vierailivat Pekingissä keskustelemassa maiden suhteita hiertävistä kauppapoliittisista kiistoista. Tapaamisen tärkeimmäksi myönteiseksi anniksi jäi se, että osapuolet jatkavat keskusteluja. Muilta osin tilanne näytti kehittyvän entistä huonompaan suuntaan, kun amerikkalaiset esittivät uusia vaatimuksia, joihin Kiina vastasi omilla vaatimuksillaan.

Yhdysvallat vaatii Kiinaa leikkaamaan maiden välisen tavara- ja palvelukaupan Yhdysvaltojen vuositason alijäämää 200 mrd. dollarilla vuoteen 2020 mennessä, kun aikaisemmin vaatimus oli 100 mrd. dollaria seuraavan vuoden kuluessa. Vaatimuksen kokoluokkaa kuvaa se, että viime vuonna alijäämä oli 337 mrd. dollaria. Bloombergin tietojen mukaan Yhdysvallat tarkensi myös aikaisempia vaatimuksiaan, jotka koskevat mm. Kiinan markkinoiden avaamista ja tariffien laskua, kiinalaisyritysten tekijänoikeusrikkomuksia sekä Kiinan teollisuuspolitiikkaan (Made in China 2025) liittyvien subventioelementtien karsimista.

Kiinan puolestaan sanoo, että sen markkinoiden avaamiseen tähtäävät toimet koskevat amerikkalaisyrityksiä ainoastaan, jos Yhdysvallat mm. luopuu kiinalaisiin teknologiayrityksiin kohdistuvista rajoitteista, pidättäytyy tullien korotuksista ja myöntää Kiinalle WTO:ssa markkinatalousstatuksen.

Molemminpuolisten vaatimuslistojen piteneminen kuvaa tilanteen vaikeutta. Yhdysvaltojen keskittymien sen Kiinan-kaupan vajeen suoraan ja nopeaan vähentämiseen ei ole käyttökelpoinen strategia eikä aja maan etua, pikemminkin se vaarantaa oikeutetut tavoitteet saada Kiina nopeuttamaan avautumistaan ja luopumaan sen protektionistisista toimintatavoista. Vaarana nykyasetelmassa on, että maat ajautuvat jo esillä olleisiin tullitariffien korotuksiin ja kauppasotaan.

Maiden väliset neuvottelut jatkuvat ensi viikolla, kun varapääministeri Liu He matkustaa Washingtoniin.