BOFIT Viikkokatsaus 2017/50
Jamalin niemimaan LNG-tuotanto käyntiin Venäjällä
Novatekin jättiprojekti käsittää mm. maakaasun tuotannon ja nesteytyslaitoksen sekä sataman nesteytetyn kaasun eli LNG:n laivausta varten. Viime viikolla valmistui projektin ensimmäinen vaihe, joka mahdollistaa 5,5 milj. tonnin vuotuisen LNG-tuotannon. Täysi 16,5 milj. tonnin tuotantokapasiteetti on määrä saavuttaa viimeistään vuonna 2019.
Venäjän arktiseen alueeseen luettava Jamalin Nenetsien autonominen piirikunta on jo pitkään ollut Venäjän keskeisin maakaasun tuotantoalue. Novatekin nesteytyslaitoksen myötä alueen kaasua voidaan kuitenkin ensimmäistä kertaa putkien sijasta kuljettaa myös laivalla Koillisväylää pitkin. Laivakuljetukset mahdollistavat kaasun viennin esim. Aasiaan, jonne Venäjältä ei toistaiseksi mene kaasuputkia.
Aasiaan on viety myös Venäjän tähän mennessä ainoan, Sahalinilla vuonna 2009 avatun LNG-laitoksen tuotanto. Viime vuonna se oli vajaat 11 milj. tonnia eli noin 8 % Venäjän kaasunviennistä. Nyt kun Jamalin-hankkeen ensimmäinen vaihe on valmistunut, Venäjä voi viedä LNG:tä yhteensä noin 16 milj. tonnia (22 mrd. m3). Viime vuonna maailman LNG-viennin koko volyymi oli noin 350 mrd. m3.
Novatekin projektissa on vähemmistöomistajina ranskalainen energiayhtiö Total ja kiinalainen energiayhtiö CNPC. Lisäksi Kiinan Silkkitierahasto osti osuuden projektista Novatekin jouduttua Yhdysvaltojen rahoituspakotteiden alaiseksi. Projektin kustannuksiksi on arvioitu 27 mrd. dollaria. Se on saanut rahoitusta mm. Venäjän Kansallisen hyvinvoinnin rahastosta noin 2,5 mrd. dollaria sekä lainaa kiinalaisista valtion omistamista pankeista noin 12 mrd. dollarin ja venäläisistä 4 mrd. dollarin arvosta. Hanke on saanut Venäjällä myös verohelpotuksia ja lisäksi LNG on vapautettu vientiverosta (putkikaasussa 30 % viennin arvosta).