BOFIT Viikkokatsaus 2017/45
Kiinan ja Yhdysvaltojen presidenttien tapaaminen odotetun yllätyksetön
Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin ensimmäinen virallinen vierailu Kiinaan 8.–9.11. on osa hänen toista viikkoa kestävää Aasian-vierailua. Etukäteen asetelma Kiinan-vierailulle oli vaikea, sillä Pohjois-Korean tilanteeseen ja Yhdysvaltojen ja Kiinan välisen kaupan epätasapainoon ei ole helppoa ratkaisua.
Vierailun tulokset ovat julkisuuteen torstaina tulleiden tietojen perusteella odotetun vaatimattomat. Vaikka yhdysvaltalaisten yritysten ilmoitettiin solmineen 250 mrd. dollarin arvoiset sopimukset Kiinaan, tosiasiassa suuri osa niistä on vain aiesopimuksia ja osa on tehty jo aiemmin. Kaupan alijäämää koskevan ongelman Trump vieritti Yhdysvaltojen edellisten hallintojen syyksi. Amerikkalaisyritykset jäävät edelleen kaipaamaan konkreettisia toimia Kiinan markkinoiden avaamiseksi ja tasapuolisen kohtelun takaamiseksi. Pohjois-Korea oli puheissa näkyvästi esillä, mutta tältäkään osin ei ainakaan julkisuuteen ole kerrottu uusista avauksista.
Kiinan ja Yhdysvaltojen välinen kauppa on viimeisen vuoden ajan ollut kasvussa. Kiinalaistilastojen mukaan Kiinan tavaravienti Yhdysvaltoihin kasvoi dollareissa tammi-lokakuussa 11 % ja tuonti 17 % edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta. Vaikka tuonnin kasvu on ollut vientiä nopeampaa, kauppataseen ylijäämä Kiinalle on tammi-lokakuussa kasvanut 225 mrd. dollariin viime vuoden 209 mrd. dollarista. Trumpin puheissa kaupan epätasapaino on ollut korostetusti esillä, vaikka kahdenkeskisiin alijäämiin keskittyminen on nykymaailmassa ongelmallista. Yhdysvaltojen omien tilastojen mukaan sen Kiinan-kaupan alijäämä oli tammi-syyskuussa yli 274 mrd. dollaria, mikä vastaa lähes puolta maan koko kauppataseen alijäämästä.
Kiina ja Yhdysvallat ovat toisilleen tärkeitä kauppakumppaneita. Yhdysvaltojen osuus Kiinan viennistä on noin 20 % ja se onkin suurin yksittäinen vientimarkkina. Tuonnissakin Yhdysvallat on 7 prosentin osuudellaan EU:n jälkeen lähes yhtä suuri kauppakumppani Kiinalle kuin Japani, Etelä-Korea tai Taiwan. Kiinan osuus Yhdysvaltojen viennistä on puolestaan 8 % ja tuonnista peräti 21 %. Tuonnissa Kiina onkin ylivoimaisesti suurin Yhdysvaltojen kauppakumppani ja viennissäkin sen edelle menevät vain Kanada ja Meksiko.
Suuret taloudet ovat toisilleen myös tärkeitä investointikohteita. Rhodium Groupin keräämien suoria sijoituksia koskevien tietojen mukaan yhdysvaltalaisten yritysten kumulatiiviset suorat sijoitukset Kiinan olivat vuoden 2016 lopussa yli 240 mrd. dollaria, kun kiinalaisyritysten sijoitukset Yhdysvaltoihin olivat noin 110 mrd. dollaria. Viime vuosina kiinalaisten sijoitukset ovat kuitenkin kasvaneet erittäin nopeasti, joskin tänä vuonna sijoitukset ovat Kiinan kiristyneiden pääomaviennin rajoitusten takia vähentyneet. Joka tapauksessa Yhdysvaltojen osuus Kiinan ulkomaille tekemistä suorista sijoituksista on huomattava, mikä on Yhdysvalloissakin aiheuttanut keskustelua kiinalaissijoitusten rajoittamisesta.
Kiinan Yhdysvaltojen-kauppa
Lähde: Macrobond