BOFIT Viikkokatsaus 2017/38

Kiina ajaa alas kryptovaluuttoihin liittyvää toimintaa



Kiinan viranomaiset julistivat virtuaalivaluuttoja käyttävät joukkorahoituskampanjat (ICO, Initial Coin Offering) laittomiksi syyskuun alussa. ICO-kampanjoiden tarkoituksena on ollut kerätä yleisöltä pääomaa virtuaalivaluutassa, esim. bitcoineissa, yrityksen tai projektin käynnistämiseksi. Rahoittaja on puolestaan saanut itselleen vastineeksi tokeneita, jotka oikeuttavat omistusosuuteen yrityksessä tai saamaan tietyn määrän sen tulevaisuudessa tarjoamia tuotteita tai palveluita. Viime viikolla keskuspankki määräsi myös virtuaalivaluuttapörssit lopettamaan kaupankäynnin Kiinassa. Kiinan kolme suurinta bitcoin-pörssiä ilmoittivat juaneissa tapahtuvan kaupankäynnin loppuvan niiden alustoilla viimeistään lokakuussa. Bitcoin on selvästi merkittävin virtuaalivaluutta ja sen arvo sukelsi ilmoituksen seurauksena noin 3 000 dollariin, mutta on sen jälkeen vahvistunut takaisin lähemmäs 4 000 dollarin arvoa.

ICO-kampanjoiden ja niillä kerätyn rahan määrät ovat räjähtäneet Kiinassa kuluvana vuonna. Vuoden ensimmäisellä puolikkaalla ICO-kampanjoiden avulla kerättiin noin 400 milj. dollarin arvosta kryptovaluuttaa yhteensä 100 000 sijoittajalta. ICO-kampanjat eivät ole olleet viranomaissäätelyn piirissä, mikä on luonut lisäriskejä Kiinan rahoitusmarkkinoille. Virtuaalivaluuttojen anonyymista luonteesta johtuen ICO-kampanjat ovat otollisia välineitä mm. rahankeräyshuijauksille ja rahanpesulle.

Kiinan virtuaalivaluuttakauppa puolestaan oli vilkasta helmikuuhun 2017 asti, jolloin viranomaiset ilmoittivat velvoittavansa bitcoin-pörssit valvomaan transaktioita. Lisäksi kryptovaluutan lataaminen asiakkaiden lompakkoihin, joissa olevaa valuuttaa voi käyttää maksamiseen, jäädytettiin 4 kuukaudeksi. Vuoden 2016 lopulla, jolloin transaktiomäärät olivat suurimmillaan, yli 90 % maailman virtuaalivaluuttakaupoista tehtiin juaneissa. Jäädytyksen seurauksena koko globaali transaktiomäärä romahti ja on ollut siitä lähtien enää vaivaiset 3 % joulukuun 2016 tasosta. Kiinassa kryptovaluuttoja on käytetty muun muassa pääomien ulosvientiin.

Yksityisen virtuaalirahan käytön rajoittamisesta huolimatta Kiinan keskuspankin sanotaan jo kokeilleen oman virtuaalivaluutan käyttöä. Maksuliikenteeseen liittyvien kustannussäästöjen ohella virallisen kryptovaluutan kehittelyä voi kannustaa niillä tehtyjen maksujen jäljittämisen helppous.