BOFIT Viikkokatsaus 28/2017

Juanin käyttö varantovaluuttana ennallaan, käyttö kansainvälisissä maksuissa vähentynyt



IMF:n uusimmat tilastot osoittavat, että maaliskuun lopussa juanmääräisten valuuttavarantosijoitusten arvo oli 83 mrd. dollaria. Tämä on hieman enemmän kuin joulukuussa 2016, jolloin IMF julkisti ensimmäisen kerran tietoja juanin käytöstä varantovaluuttana. Tuolloin juanit erikseen tilastoivien keskuspankkien varannoissa niitä oli 79 mrd. dollarin arvosta. Juanin osuus eri valuuttoihin allokoiduista varantosijoituksista kuitenkin laski aavistuksen 0,93 prosenttiin. Kun otetaan huomioon myös muut kuin valuuttasijoitukset, juanin osuus valuuttavarantojen arvosta kasvoi hiukan 0,76 prosenttiin.

Euroopan keskuspankki ilmoitti kesäkuussa, että se on kuluvan vuoden alkupuoliskolla ottanut juanin mukaan valuuttavarantoonsa. Sijoituksen arvo on kuitenkin pieni, 500 miljoonaa euroa (noin prosentti valuuttareservien arvosta), joten juanin mukaan otto valuuttavarantoon on lähinnä symbolinen tunnustus juanin kansainvälistymisestä.

Pankkienvälisiä maksuviestejä välittävän SWIFTin mukaan juan-maksujen osuus kansainvälisessä maksuliikenteessä oli toukokuussa 1,6 %, eli suunnilleen saman verran kuin Sveitsin frangin osuus. Vielä vuoden 2015 lopulla juania käytettiin 2,3 prosentissa kansainvälisiä maksuja. Tammi-kesäkuussa Kiinan ulkomaankaupasta vajaa 13 % käytiin juaneissa, kun viime vuoden vastaavaan aikaan osuus oli 19 % ja vuonna 2015 26 %.