BOFIT Viikkokatsaus 26/2017

MSCI:n indeksipäätös ei ole juuri näkynyt Manner-Kiinan pörsseissä, ulkomaisia sijoittajia yhä odotellaan



MSCI-indeksiyhtiö päätti 20.6. ottaa ensi vuonna Manner-Kiinan osakkeita mukaan sen keskeisiin pörssi-indekseihin (BOFIT Viikkokatsaus 25/2017). Päätöksen vaikutukset osakkeiden hintoihin ovat toistaiseksi jääneet vähäisiksi. Eniten vaikutukset ovat näkyneet suurimpien yritysten kursseissa, joita MSCI:n indeksiin mukaan otetut osakkeet pääosin ovat. Shanghain ja Shenzhenin pörssiin listatun 300 yrityksen CSI300-indeksi sekä Shanghain 180 osakkeen SSE180 ovat molemmat nousseet 3 % päätöksen jälkeen.

Kuluvana vuonna Manner-Kiinan pörssi-indeksit ovat olleet suhteellisen vakaat. Ulkomailla listatut kiinalaisosakkeet ovat sen sijaan menestyneet paremmin. MSCI:n Kiina-indeksi on noussut yli 20 % ja Hong Kongin pörssin China Entrprise indeksi 10 %. Kiinalaisyritysten osakkeet Hongkongissa ovat kuitenkin noin 30 % halvempia kuin samojen yritysten osakkeet Manner-Kiinan pörsseissä.

Ulkomaiset sijoitukset Manner-Kiinan osakemarkkinoille eivät näytä merkittävästi lisääntyneen välittömästi MSCI:n päätöksen jälkeen. Hongkongin yhteistyöohjelmien kautta käydyn osakekaupan keskimääräinen volyymi on kasvanut hieman alkukesään verrattuna, mutta osakeostojen ja myyntien yhteenlaskettu arvo on kuitenkin keksimäärin yhä vain 3 % Shanghain ja 2 % Shenzhenin pörssin vaihdosta

Hyväksytyt ulkomaiset sijoittajat voivat lisäksi sijoittaa Manner-Kiinan osakemarkkinoille QFII- ja RQFII-ohjelmien kiintiöiden puitteissa. Maaliskuun lopussa ulkomaisten sijoittajien hallussa oli yhteensä 780 mrd. juanin (113 mrd. dollaria) arvosta mannerkiinalaisosakkeita. Tämä on 1,4 % osakemarkkinoiden arvosta. MSCI arvioi, että indeksipäätöksen toimeenpanon välittömänä seurauksena mannerkiinalaisosakkeiden ulkomainen omistus lisääntyisi 17 mrd. dollarilla.

Mannerkiinalaisosakkeiden mukaan ottaminen tapahtuu kahdessa osassa touko- ja elokuussa 2018. Indekseihin otettaan aluksi mukaan 222 osaketta ja määrää voidaan myöhemmin kasvattaa. Yli kaksi kolmannesta mukaan otetuista yrityksistä on valtion tai paikallishallinnon kontrolloimia, mikä on herättänyt epäilyksiä mm. osakkeenomistajien todellisista vaikutusmahdollisuuksista yritysten päätöksentekoon. Valtion ote osakemarkkinoilla on yhä suuri, ja mannerkiinalaisosakkeiden painon kasvattaminen MSCI:n indekseissä edellyttää uusia osakemarkkinareformeja.