BOFIT Viikkokatsaus 2017/14
Uutta tietoa juanin käytöstä varantovaluuttana
IMF:n tuoreessa maailman valuuttavarantojen koostumusta kuvaavissa COFER-tiedoissa on nyt ensi kertaa erikseen ilmoitettu Kiinan juanin osuus virallisista valuuttavarannoista. Joulukuun lopussa junanmääräisten valuuttavarantosijoitusten arvo oli 85 mrd. dollaria, mikä on runsas prosentti eri valuuttoihin allokoiduista 7 900 mrd. dollarin globaaleista varantosijoituksista. Varsinaisten valuuttasijoitusten lisäksi keskuspankeilla on muita sijoituksia niin, että kaikkiaan keskuspankkien valuuttavarantojen arvo oli viime vuoden lopussa noin 10 800 mrd. dollaria. COFER-tiedot perustuvat 146 raportoijan tietoihin. Yksittäisten maiden varantojen rakenteesta IMF ei julkaise tietoja.
Päätös julkaista juanmääräiset sijoitukset erikseen perustuu siihen, että juan liitettiin IMF:n SDR-koriin lokakuun 2016 alussa. SDR-korivaluuttojen ohella myös Kanadan ja Australian dollarit ovat junia tärkeämpiä varantovaluuttoja.
Juanin heikkenemisodotukset ja niitä seuranneet valuuttaliikkeiden rajoitusten kiristäminen ovat syöneet Kiinan valuutan kansainvälistä uskottavuutta. Juan ehti jo nousta Japanin jenin kantaan viidenneksi eniten kansainvälisessä maksuliikenteessä käytettäväksi valuutaksi, mutta sittemmin se on taas joutunut luovuttamaan tuon paikan Kanadan dollarille. Myös juan-talletukset Hongkongissa ovat vähentyneet huomattavasti vuoden 2015 ennätystasosta.
Päävaluuttojen SDR-korivaluuttojen painot sekä niiden osuudet maailman valuuttavarannoista (12/2016) ja kansainvälisestä maksuliikenteestä (2/2017), %
Lähteet: IMF, SWIFT