BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2017/12

Pitkään jatkunut nopea talouskasvu on nostanut monet Kiinan provinssit suurten maiden kokoisiksi. Kiinan tilastoviraston mukaan Guangdongin nimellinen BKT kasvoi viime vuonna 1 200 mrd. dollariin eli lähes samaan mittaan kuin Espanjan talous. Venäjäkään ei ole paljoa Guangdongia suurempi markkina. Kiinan toiseksi suurin provinssi Jiangsu on Meksikoa suurempi ja 3. suurin Shandongin provinssi on lähes yhtä suuri kuin Meksiko. Kaupungeista sekä Peking että Shanghai ovat taloudeltaan suurempia kuin Hongkong ja Singapore. Kaikki Kiinan taloudeltaan suurimmat provinssit sijaitsevat itärannikolla.

Kiinan aluetilastoihin liittyy kuitenkin huomattavaa epävarmuutta. Tämä juontaa pitkälti juurensa provinsseille asetettuihin kasvutavoitteisiin, joihin yltäminen on aluejohtajien uranäkymien kannalta tärkeää. Aluehallinnoilla on vahvat yhteydet sekä alueen yrityksiin että rahoituslaitoksiin, mikä helpottaa talouskasvun tukemista. Joskus sekään ei riitä, vaan alueet kaunistelevat tilastojaan. Tämän vuoksi kansallinen tilastovirasto on tehnyt jo pitkään omia itsenäisiä mittauksia korjatakseen hieman alueiden ilmoittamia lukuja. Provinssien yhteenlaskettu BKT oli viime vuonnakin hieman suurempi kuin kansallinen BKT.

Viime vuosina kasvutavoitteista on tullut aiempaa vaikeampia saavuttaa etenkin perinteiseen raskaaseen teollisuuteen nojaavilla alueilla. Tammikuussa viranomaiset paljastivat ennennäkemättömän laajan tilastovääristelyn Liaoningin provinssista. Kiinan tilastoviraston tuoreiden tilastojen perusteella Liaoniningin BKT:n kokoa on pienennetty noin viidenneksen. On vaikea uskoa, että Liaoning on ainut mittavaan tilastovääristelyyn sortunut provinssi. Financial Times raportoi viime viikolla, että neljän muun perinteisen raskaan teollisuuden provinssin (Hebei, Shaanxi, Shanxi ja Sisä-Mongolia) ilmoittamat BKT:n kasvuluvut ovat olleet perin vahvoja vuosina 2012–2016, vaikka samaan aikaan niiden tärkeimpien tuotteiden tuotanto on supistunut ja hinnat laskeneet.

Kiinan provinssien koko verrattuna valittuihin maihin

Lähteet: CEIC, Macrobond ja IMF


Näytä viikkokatsaus 2017/11 Näytä viikkokatsaus 2017/13