BOFIT Viikkokatsaus 02/2017

Vuosi 2016 sujui Manner-Kiinan pörsseissä alkuvuoden jälkeen rauhallisesti



Vuoden päättyessä pörssi-indeksit olivat kuitenkin yli 10 % alemmalla tasolla kuin vuoden 2015 lopussa.  Tätä selittää tammikuussa tapahtunut osakemarkkinoiden romahdus, jota syvensi vuoden alussa käyttöön otettu automaattinen kaupankäynnin keskeytysmekanismi. Mekanismi ehti olla käytössä neljä päivää, jonka jälkeen se lakkautettiin. Tammikuun jälkeen keskeiset pörssi-indeksit nousivat yli 15 %. Pörssivuosi 2017 alkoi viime vuotta rauhallisemmin. Vuoden alusta tammikuun 11. päivään mennessä osakeindeksit ovat nousseet noin prosentin.

Vuoden 2016 lopussa Shanghain pörssin markkina-arvo oli noin 4 100 mrd. dollaria (40 % BKT:stä) ja Shenzhenin 3 200 mrd. dollaria (30 % BKT:stä). Kooltaan pörssit ovat maailman 4. ja 5. suurimmat Yhdysvaltojen ja Tokion pörssien jälkeen. Vaikka osakkeiden kaupankäyntivolyymit ovat jääneet alle puoleen vuoden 2015 huipustaan, on Shanghain pörssi vaihdolla mitaten yhä toiseksi suurin New Yorkin pörssin jälkeen ja vain toinen yhdysvaltalaispörssi NASDAQ yltää Shenzhenin ohi. Osakemarkkinabuumin huipussa vuonna 2015 Shanghain ja Shenzhenin pörssit olivat vaihdolla mitaten maailman suurimmat pörssit.

Uudet listautumiset pörsseihin ovat kiihtyneet viime kuukausina. Viime vuonna niitä tehtiin Shanghain ja Shenzhenin pörsseissä yhteensä yli 200, ja useat sadat yritykset odottavat listautumista. Vuoden 2015 kesän jälkeen, osakemarkkinaluisun alettua, listautumisannit olivat keskeytettynä kuukausien ajan. Listautumisprosessin uudistaminen ja muuttaminen rekisteröintiperusteiseksi on ollut jo pitkään työnalla.

Ulkomaisten sijoittajien kiinnostus Manner-Kiinan osakemarkkinoita kohtaan on pysynyt vaimeana Hongkongin ja Shanghain sekä joulukuussa aloittaneen Shenzhenin yhteistyöohjelmissa. Vuonna 2016 1,5 % Shanghain pörssin vaihdosta oli ulkomaisten sijoittajien ohjelman kautta käymää kauppaa. Shenzhenin pörssissä osuus oli joulukuussa 0,5 %. Osakemyynnit ovat olleet lähes yhtä suuria ostojen kanssa, joten ulkomainen osakeomistus ohjelmien kautta on vähäistä. Mannerkiinalaisten suursijoittajien Hongkongissa käymä kauppa sen sijaan lisääntyi vuonna 2016 ja joulukuussa kiinalaissijoittajien Shanghain ja Shenzhenin pörssien välityksellä käymä kauppa oli 9 % Hongkongin pörssin vaihdosta.