BOFIT Viikkokatsaus 2016/51

Kiinalaiskoululaiset PISA-kokeissa nousevien talouksien parhaimmistoa



OECD järjesti uusimmat PISA-kokeet 72 maassa yli puolelle miljoonalle 15-vuotiaalle koululaiselle viime vuonna. Kiinasta testiin osallistuivat Pekingin ja Shanghain kaupungit sekä Guangdongin ja Jiangsun maakunnat. Kahteen edelliseen testiin vuosina 2009 ja 2012 Kiinasta on osallistunut vain Shanghai. Molemmilla aiemmilla kerroilla shanghailaiskoululaiset saivat parhaat tulokset kaikissa testeissä. Tällä kertaa kiinalaiskoululaiset olivat kokeiden kuudenneksi parhaita matematiikassa, 10. parhaita luonnontieteissä ja 27. parhaita lukemisessa.

Myös Kiinan lähialueet pärjäsivät kokeissa hyvin. Kun kaikkien kokeiden tulokset (luonnontiede, matematiikka ja lukeminen) otetaan huomioon, ylivoimaisesti parhaat tulokset saivat singaporelaiskoululaiset. Kymmenen parhaan joukossa olivat myös Hongkong, Macao, Taiwan, Japani ja Korea. Länsimaista kymmenen joukkoon ylsivät Suomi, Viro ja Kanada. Kiinan (10.) jälkeen paras nouseva talous oli Vietnam (22.), jonka oppilaat olivat erityisen hyviä luonnontieteissä. Venäläiset onnistuivat varsin tasaisesti eri kokeissa ja olivat sijalla 28. Brasilia jäi häntäpäähän (66.) ja Intia ei osallistunut kokeisiin lainkaan.

Kiinassa kokeet tehtiin vain vaurailla alueilla. Kokeiden laajentaminen esimerkiksi sisämaahan saattaisi heikentää keskimääräisiä tuloksia. Toisaalta koulutusta arvostetaan perinteisesti Kiinassa suuresti, sillä se nähdään keinona parantaa sosioekonomista asemaa. Myös opettajia arvostetaan suuresti. Käytännössä kaikki kiinalaiset käyvät 9 vuotta kestävän pakollisen peruskoulun, ja lähes kaikki jatkavat opintojaan peruskoulun jälkeen. YK:n alaisen Unescon tilastojen mukaan korkeakouluihin tai vastaaviin jatkoi peräti 43 % opiskelijoista vuonna 2015, kun osuus oli vain 20 % vuonna 2005.