BOFIT Viikkokatsaus 2016/47

BOFIT 25 vuotta -juhlaseminaarissa 22.11.2016 pohdittiin Kiinan järjestelmämuutosta ja kasvunäkymiä



Ensimmäisen pääpuheenvuoron käyttänyt professori Gérard Roland kuvasi itäisen Euroopan ja Kiinan järjestelmämuutoksen pitkää linjaa. Hän totesi Kiinan kehityksen perustuvan aivan eri ajattelulle kuin mitä olemme nähneet Euroopan entisissä kommunistimaissa. Kun jälkimmäisissä järjestelmämuutos voidaan nähdä kommunistivaltion hajoamiskehityksenä, Kiinassa markkinareformit aloitettiin, jotta kommunistipuolueen valta-asema säilyisi. Puoluekoneisto on reformien myötä vain vahvistunut ja se on keskeinen väline reformipolittikan toimeenpanossa myös jatkossa. Roland jopa arvioi, että Kiinan kommunistipuolueesta on ehkä tullut maailman vaikutusvaltaisin organisaatio. Markkinatalouden oloissa mm. vanhentunut ideologia ja korruptio aiheuttavat ongelmia, mutta Rolandin mukaan nykyjärjestelmän kestävyyttä ei ole syytä aliarvioida. Professori Roland näkee vain vähäisiä toiveita suurista poliittisista reformeista.

Toinen pääpuhuja oli professori Justin Yifu Lin (Pekingin yliopisto), joka analysoi Kiinan taloustilannetta ja kasvumahdollisuuksia tulevina vuosina. Toisin kuin monet muut, Lin ei usko Kiinan viime vuosien talouskasvun hidastumisen pääsyyn olevan Kiinan omat rakenteelliset tekijät, vaan hänen mukaansa hidastuminen johtuu pääosin globaalin finanssikriisin aiheuttamista ulkoisista suhdannetekijöistä. Linin mukaan kasvun hidastumista on nähty muissakin maissa, eikä ilmiötä siten ole syytä tulkita rakenteelliseksi kysymykseksi, joka hidastaa Kiinan kasvua myös jatkossa.

Linin mukaan Kiinalla on edelleen samanlainen kiinniottajan etu, mikä oli Japanilla ja Etelä-Korealla niiden nopean kasvun vuosina aikaisemmilla vuosikymmenillä. Kiinan tulotaso on tällä hetkellä noin neljännes Yhdysvaltojen tulotasosta. Mikäli Kiina seuraa naapurimaiden esimerkkiä, voi se Linin mukaan kasvaa vielä 8 prosentin vauhtia vuoteen 2028 asti. Kasvua tukevat kaupungistuminen ja investoinnit, teknologinen kehitys sekä talousreformit. Kiinalla ei siis Linin mukaan pitäisi olla vaikeuksia saavuttaa hallituksen 6,5 prosentin vuosittaista kasvutavoitetta vuosina 2016–2020. 

Toisin kuin professori Lin, valtaosa keskeisistä ennustajista uskoo Kiinan kasvun jatkuvan suunnilleen nykytasolla tai hidastuvan tämän vuosikymmenen loppuvuosina.