BOFIT Viikkokatsaus 2016/45

​Kiinassa vaihtotaseen ylijäämä ei kata pääomien ulosvirtausta, valuuttavaranto vähenee



Marraskuun alussa julkaistujen alustavien heinä-syyskuun maksutasetietojen mukaan Kiinan vaihtotaseen ylijäämä oli 2,4 % suhteessa BKT:hen, kun se vuosi sitten oli noin 3 %. Vaihtotase dollareissa kasvoi hieman edellisestä neljänneksestä, mutta nettomääräinen pääomien ulosvirtaus kiihtyi. Vaihtotaseen ylijäämä ei enää pariin vuoteen ole riittänyt kattamaan pääomaliikkeiden vajetta, ja kolmannella neljänneksellä Kiinan valuuttavaranto väheni 136 mrd. dollarilla. Tästä runsas 30 mrd. dollaria selittyy suorien sijoitusten alijäämällä. Pääomaviennin luonteesta kertoo se, että suurta osaa siitä ei pystytä luokittelemaan tarkasti, mikä näkyy virhetermin kasvuna. 

Maksutasetilanne ei lokakuussa näytä muuttuneen, sillä tavarakaupassa kehitys oli edellisten kuukausien tapaan vaisua, kun viennin arvo laski dollareissa 7 % ja tuonti 1 prosentin vuodentakaisesta. Tavarakaupan ylijäämä kasvoi hieman syyskuusta ja oli lähes 50 mrd. dollaria. Koko palvelukaupan kehityksestä lokakuussa ei vielä ole tietoa, mutta lokakuun matkailumenojen suuren alijäämän perusteella palvelukaupan alijäämä söi aikaisempaan tapaan noin puolet tavarakaupan ylijäämästä. Myös pääomien nettovienti jatkui, sillä valuuttavaranto väheni lokakuussa 45 mrd. dollaria 3 121 mrd. dollariin, mikä osin johtuu valuuttakurssimuutoksista.

Kiinalaisviranomaiset ovat juanin kurssin puolustamiseksi pyrkineet jo jonkin aikaa rajoittamaan valuutan ulosvirtausta kiristämällä olemassa olevien sääntöjen valvontaa ja tukkimalla ilmi tulleet porsaanreiät uusilla määräyksillä. Ulkomaankaupan hinnoittelu, turistien matkavaluutta, vakuutuksien ostaminen Hongkongista ja viimeisenä bitcoin on mainittu keinoina kiertää säätelyä.

Kiinan maksutaseen pääerät neljännesvuosittain*

201645_k1.png
*3Q 2016 virhetermi oletettu yhtä suureksi kuin edellisellä neljänneksellä
Lähde: Macrobond.