BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/43

Kiinassa on viime keväästä lähtien valmisteltu ohjelmaa valtionyritysten suuren velkataakan helpottamiseksi ja pankkien hoitamattomien luottojen kasvun pysäyttämiseksi. Lokakuun alkupuolella maan hallitus julkaisi pelisäännöt, joiden mukaan järjestely koskee vain pitkällä aikavälillä elinkelpoisia yrityksiä. Hallitus painottaa erityisesti, että järjestely ei koske pysyvästi tappiollisia ns. zombie-yrityksiä, joista monet toimivat liikakapasiteettialoilla.

Uusilla pelisäännöillä on tarkoitus välttää 1990-luvun lopussa tehtyjen velka-osake -vaihtojen ongelmat ja monien asiantuntijoiden esittämät vaarat, jotka koskevat elinkelvottomien yritysten tekohengitystä ja pankkien heikkoja valmiuksia käyttää omistajavaltaa ongelmayrityksissä. Tämän vuoksi hallitus korostaa velkajärjestelyjen markkinaehtoisuutta. Käytännössä velkojen vaihdon osakkeisiin suorittaisivat pankkien tai kolmansien osapuolien omistamat omaisuudenhoitoyhtiöt, ja velkojen ja osakkeiden vaihto tapahtuisi markkinahintoihin. Vaikka hallitus korostaa, ettei se kanna vastuuta ylivelkaantuneiden valtionyritysten lainoista, on se velkajärjestelyjen vauhdittamiseksi luvannut rahallista tukea siihen osallistuville elinkelpoisille yrityksille. Hallitus toivoo myös yrityskauppojen ja konkurssien tervehdyttävän velkaongelmasta kärsivää yrityssektoria.

Valtionyritysten tervehdyttäminen tai alasajo on odotetusti ollut hidasta ja vaikeaa, mutta jotain on kuitenkin tapahtumassa. Lokakuussa suuri valtion omistama Dongbei Special Steel -teräsyhtiö aloitti konkurssimenettelyn, kun muutama suuri valtionpankki kieltäytyi roskaluottojen vaihdosta osakkeisiin Liaoningin maakunnan paikallishallinnon painostuksesta huolimatta. Tapaus osoittaa rahoittajille, että valtionyrityskin voi mennä konkurssiin. Toistaiseksi on kuitenkin epäselvää, mitä yrityksestä jää konkurssiprosessin jälkeen jäljelle ja kuinka paljon teräksen tuotantokapasiteettia todellisuudessa poistuu.


Näytä viikkokatsaus 2016/42 Näytä viikkokatsaus 2016/44