BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/43

Maailmanpankin tuoreessa liiketoimintaympäristöä kuvaavassa vertailussa Venäjä oli 40. sijalla yhteensä 190 maan joukossa. Venäjän kanssa samoilla sijalukemilla olivat Bulgaria, Unkari ja Belgia. Kiinan sijoitus koheni hieman ja oli 78.

Pidemmän aikavälin kehitystä vertailun pohjalta on vaikea arvioida, koska etenkin viime vuosina siihen on tehty huomattavia metodologisia muutoksia. Esim. Venäjän viime vuoden sijoitus oli 36. tai 51. metodologiasta riippuen.

Doing Business on laajin ja tunnetuin kansainvälinen liiketoimintaympäristövertailu, mutta siihen liittyy myös rajoitteita. Se keskittyy hyvin kapeasti määriteltyihin esimerkkitapauksiin, joten tulokset eivät välttämättä ole yleistettävissä laajemmin liiketoimintaympäristöön. Vertailussa ei huomioida lainkaan esim. korruptioon tai viranomaistarkastuksiin liittyviä kustannuksia, jotka ovat Venäjällä usein merkittäviä. Pääministeri Medvedev arvioi hiljattain, että viranomaistarkastusten tehottomuudesta yrityksille aiheutuvat kustannukset vastaavat 5 % BKT:stä.  Lisäksi Venäjän hallinnon käyttämässä alueittaisessa liiketoimintaympäristövertailussa viime vuonna eniten heikkenivät viranomaisvalvontaa ja yritysten hallinnollista painostusta kuvaavat indikaattorit.

Vertailun kapea-alaisuutta heijastaa myös se, että osin sen tulokset eroavat huomattavasti muista arvioista. Doing Business -vertailussa Venäjä sijoittuu parhaiten alaindikaattoreissa, jotka kuvaavat omaisuuden rekisteröintiä (9.) ja sopimusten toimeenpanoa (12.). Esim. WEFin kilpailukykyvertailussa Venäjä sijoittuu huomattavasti heikommin samankaltaisissa alaindikaattoreissa, kuten omistusoikeudet (123.) ja oikeusjärjestelmän tehokkuus riitojen ratkaisussa (82.). 

Lisäksi Doing Business -vertailussa huomioidaan vain suurimmat kaupungit eli Moskova ja Pietari. Venäjällä alueelliset erot liiketoimintaympäristössä ovat kuitenkin suuria. Venäjän sijoitus vertailussa koheni eniten yrityksen perustamista kuvaavassa alaindikaattorissa, joka pohjautuu mm. yrityksen perustamiseen kuluvaan aikaan. Ajaksi raportoidaan vajaat 10 päivää. Venäjän teollisuusyrittäjien liiton (RSPP) selvityksen mukaan yrityksen perustaminen kesti alle 10 päivää viime vuonna vain 18 prosentissa Venäjän alueista.


Näytä viikkokatsaus 2016/42 Näytä viikkokatsaus 2016/44