BOFIT Viikkokatsaus 2016/35

Suomen Kiinan-kaupan kehitys oli alkuvuonna hieman muuta ulkomaankauppaa pirteämpää



Suomen tullin tilastoima tavaraviennin arvo Kiinaan oli tammi-kesäkuussa 1,27 mrd. euroa, eli 4 % vähemmän kuin vuotta aiemmin. Koko tavaraviennin arvo laski 5 %. Tuonti Kiinasta kasvoi 1 % vuodentakaisesta 1,90 mrd. euroon, kun kokonaistuonnin arvo laski 1 %. Kiina on Suomen 5. tärkein kauppakumppani ja sen osuus tavaraviennistä on 5 % ja -tuonnista 7 %.

Kiinan-viennin rakenne on pysynyt siltä osin muuttumattomana, että koneet ja laitteet kattavat reilun kolmanneksen viennin arvosta. Sellu oli alkuvuonna suurin yksittäinen vientiartikkeli ja kattoi yli viidenneksen Suomen Kiinan-viennin arvosta. Myös puun ja puutavaroiden vienti kasvoi huomattavasti ja kattoi kymmenyksen viennin arvosta. Turkisvienti sen sijan väheni reippaasti ja sen osuus koko viennistä laski tammi-kesäkuussa 5 prosenttiin viime vuoden vastaavan ajan 15 prosentista. Noin 30 % Suomen selluviennistä ja vajaa puolet turkisviennistä suuntautuu Kiinaan.

Suomen Kiinan-tuonnin arvosta puolet on koneita ja laitteita, ja niiden tuonti on kehittynyt samassa linjassa kokonaistuonnin kanssa. Vaatteiden ja jalkineiden tuonti kasvoi tammi-kesäkuussa 6 % ja niiden osuus koko tuonnista oli 15 %. Kolmannes Suomen vaate- ja jalkinetuonnista tulee Kiinasta. Muu tuonti koostuu kirjavasta tavarajoukosta.

Kiinalaismatkailijoiden määrä Suomessa on lisääntynyt nopeasti. Tammi-kesäkuussa suomalaisissa majoitusliikkeissä majoittui yli 60 000 kiinalaisvierasta, mikä on 39 % vuodentakaista enemmän. Kiinalaisten osuus majoitusliikkeissä majoittuneista ulkomaisista matkailijoista oli 5 %.

Suomen Kiinan-kaupan kehitys

v201635_k1.png
Lähde: Suomen tulli.