BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/31

Raakaöljyn hinta saavutti tämän vuoden huippunsa kesäkuun alkupäivinä, jolloin esimerkiksi venäläisen Urals-raakaöljyn hinta oli lähes 50 dollaria tynnyriltä. Tämän jälkeen öljyn hinta on kuitenkin laskenut, ja heinäkuussa lasku kiihtyi. Kuukauden aikana öljyn hinta laski yli 15 %, ja tällä hetkellä Urals-öljylaadun hinta on hieman alle 40 dollaria tynnyriltä. Öljyfutuurit ennustavat hinnan nousevan noin kolme dollaria tynnyriltä tämän vuoden loppuun mennessä. Tänä vuonna öljyn hinta oli alimmillaan tammikuun lopussa noin 25 dollaria tynnyriltä.

Öljyn hinnan muutokset näkyvät nopeasti myös ruplan ulkoisessa arvossa. Öljyn kallistuessa keväällä ja alkukesästä rupla vahvistui, mutta heinäkuussa öljyn hinnan lasku näkyi ruplan noin neljän prosentin heikkenemisensä.

Öljyn hinta ja ruplan dollarikurssi

201631v_1.jpg
Lähde: Reuters

Venäjän julkiselle taloudelle on keskeistä se, kuinka monta ruplaa öljytynnyri maksaa. Yleensä ruplan heikentyminen vaimentaa öljyn dollarihinnan laskun vaikutuksia Venäjän budjettituloihin. Viime viikkoina raakaöljyn ruplahinta on kuitenkin laskenut taas selvästi, koska rupla on heikentynyt vähemmän kuin öljyn hinta on laskenut. Tällä hetkellä tynnyri Venäjän Urals-raakaöljyä maksaa 2600 ruplaa. Tämän vuoden budjettioletuksena oli 3165 ruplaa tynnyriltä, millä hinnalla julkisen sektorin alijäämä olisi ollut kolme prosenttia bruttokansantuotteesta.


Näytä viikkokatsaus 2016/30 Näytä viikkokatsaus 2016/32