BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/30

Talouden taantumasta huolimatta voitot ovat venäläisiin kirjanpitostandardeihin perustuvien Rosstatin tilastojen mukaan nousseet jälleen tämän vuoden tammi-toukokuussa vuosien 2012−13 tasolle suhteutettuna esimerkiksi yritysten liikevaihtoon tai BKT:hen. Alkuvuoden 2015 voittoryöpyn kaltaisesti tärkein syy on jälleen ruplan kurssi, jonka viimeisin heikentymisjakso jatkui kesästä 2015 tämän vuoden alkukuukausiin. Tämä on lisännyt varsinkin vientiyritysten voittoja. Suurimmat voittosummat ovat kertyneet pitkälti samoille aloille kuin viime vuoden alkupuolella eli öljyntuotantoon, metallien valmistukseen, kemian teollisuuteen ja tukkukauppaan. Myös elintarviketeollisuuden voitot ovat kasvaneet. Nämä alat kuuluvat myös kannattavimpien joukkoon.

Yritysten lisääntyneet voitot eivät ole ainakaan vielä saaneet käyntiin kotimaisten investointien elpymistä. Sen sijaan yrityssektorilta on viime ja tänä vuonna virrannut edelleen varsin huomattavasti varoja ulkomaille, joskin paljon vähemmän kuin edellisinä vuosina. Varoja on liikkunut ulos etenkin suorina sijoituksina ja myös annettuina luottoina.

Muilta osin yritykset ovat muuttaneet varojensa kohdentamista rahoitustoimiin tämän taantuman aikana pariin otteeseen. Alkuvuonna 2015 yritykset käyttivät varoja painokkaasti ulkomaisten velkojen takaisinmaksuihin, vuoden 2015 jälkipuolella kotimaisten pankkivarojen kasvattamiseen ja tämän vuoden alkupuoliskolla kotimaisten pankkivelkojen maksamiseen. Kotitalouksien viime vuoden käyttäytymistä muistuttaen yrityksistä on tullut pankkien nettoluotottajia.

Yritysten voitot sekä niiden pankkivarojen ja -luottojen virrat
201630v2.png
Lähteet: Rosstat, Venäjän keskuspankki ja BOFIT


Näytä viikkokatsaus 2016/29 Näytä viikkokatsaus 2016/31