BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/30

Hallitus hyväksyi alustavasti federaatiobudjetin 2017−19 päälinjat aiemmin tässä kuussa. Finanssiministeri Anton Siluanovin mukaan budjetin tuloarvio on tehty maltillisella Urals-öljyn hintaoletuksella 40 dollaria tynnyriltä, jolloin tulot supistuisivat vuonna 2017 hieman jopa nimellisesti.

Budjetin vaje aiotaan rajata ensi vuonna vähän yli 3 prosenttiin BKT:stä (eli samaksi kuin sen arvioidaan muodostuvan tänä vuonna). Sen jälkeen tavoitteena on presidentti Putinin ohjeistusten mukaisesti supistaa vajetta vuosittain prosenttiyksiköllä BKT:stä.

Federaatiobudjetin menojen lähtökohtana on Siluanovin mukaan tälle vuodelle tavoitteeksi asetettu karsittu nimellissumma, jossa pyritään pysymään lähivuosina. Tämä merkitsisi lisää valtiontalouden menojen reaalista luisua, jota on kertynyt viime ja tämän vuoden aikana jo kymmenesosa. Eläkkeitä ja muita sosiaalietuja koskevista velvoitteista kumpuavien menojen sekä julkisen sektorin palkkojen kehitystä on tarkoitus suojata. Siluanov ennakoikin muiden budjettimenojen karsinnasta harvinaisen kovaa urakkaa.


Näytä viikkokatsaus 2016/29 Näytä viikkokatsaus 2016/31