BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/30

Heinäkuussa julkaistuissa Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n World Economic Outlook  -päivityksessä sekä heinäkuun konsensusennusteessa Venäjän BKT:n odotetaan supistuvan tänä vuonna suunnilleen prosentin. Useimmissa alkukesällä ja loppukeväällä julkaistuissa ennusteissa odotukset ovat jonkin verran viileämpiä, joskin Venäjän keskuspankki ennusti jo tuolloin BKT:n luisun muodostuvan vain noin puoleksi prosentiksi ja talousministeriö vielä miedommaksi. Venäjän tuonnin määrän odotetaan eri ennusteissa supistuvan tänä vuonna 4−7 %.

Yhtenä tekijänä ennusteiden parantumisen taustalla on lähes kautta linjan öljynhintaoletusten nousu aiemmasta. Tämän vuoden keskihinnaksi oletetaan noin 40−45 dollaria tynnyriltä ja vuoden 2017 hinnaksi 45−50 dollaria, mutta tältä osin Venäjän talousministeriö ja keskuspankki ovat varovaisempia 40 dollarin hintaoletuksellaan.

Lisäksi Venäjän BKT on tänä vuonna pienentynyt talousministeriön arvion mukaan tammi-toukokuussa vain prosentin vuodentakaisesta eli vähemmän kuin ennusteissa odotettiin aiemmin. Luisua on loiventanut öljyntuotannon hyvän kasvun ohella etenkin se, että vuoden ensimmäisen neljänneksen BKT-tietojen ja koko kevään jatkuneen tukkukaupan elpymisen valossa varastojen alasajo, joka on ollut käynnissä pari vuotta, on lauhtunut tuntuvasti.

Ennusteita Venäjän BKT:n kasvusta 2016−2017, %-muutoksia
201630v1.png


Näytä viikkokatsaus 2016/29 Näytä viikkokatsaus 2016/31