BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/29

Kansainvälisen selvityspankki BIS:n tilastojen mukaan rajat ylittävä lainananto Kiinaan väheni viime vuonna 250 mrd. dollaria eli neljänneksen. Vuoden 2015 lopussa ulkomaisten pankkien kiinalaisille myöntämien lainojen kanta oli 760 mrd. dollaria. Maailmanlaajuisesti rajat ylittävä lainananto väheni viime vuonna 3 %. Kiinan heikentyneiden kasvunäkymien ja kasvaneiden riskien lisäksi yksi tekijä lainanannon vähenemiseen on raaka-aineiden hinnanlasku ja ulkomaankaupan heikko kehitys, jotka vaikuttavat suoraan ulkomaankaupan rahoituksen määrään.

BIS julkaisi kesäkuun raporttinsa yhteydessä ensimmäistä kertaa tietoja Kiinan pankkien kansainvälisistä toimista. Tilastot kattavat kaikki Kiinassa sijaitsevat liike- ja investointipankit (ml. ulkomaisten pankkien tytäryhtiöt) ja niissä on huomioitu myös konsernien sisäiset vastuut. Tilastoista käy ilmi, että Kiinassa sijaitsevat pankit ovat nettoluotonottajia kansainvälisiltä markkinoilta. Vuoden 2015 lopussa pankkien ulkomaiset velat olivat 940 mrd. dollaria ja ulkomaiset varat 720 mrd. dollaria. Tämä selittyy osin sillä, että monet kiinalaispankit ovat listautuneet ulkomaisiin pörsseihin (mm. Hongkongiin), jolloin niiden osakkeiden markkina-arvo ulkomailla lasketaan osaksi ulkomaisia velkaa. Lisäksi ulkomaisiin velkoihin luetaan Manner-Kiinan ulkopuolella sijaitsevien pankkien juantalletukset kiinalaispankeissa, mitkä olivat vuoden 2015 lopussa 440 mrd. dollaria.

Vaikka kiinalaispankkien merkitys kansainvälisten lainojen myöntäjänä on lisääntynyt, kaikesta rajat ylittävästä luotonannosta vain noin 3 % oli vuona 2015 peräisin Kiinassa sijaitsevilta pankeilta. Kiinassa sijaitsevat pankit lainaavat ulkomaille erityisesti dollareissa (lähes 75 % ulkomaisesta lainanannosta vuoden 2015 lopussa).


Näytä viikkokatsaus 2016/28 Näytä viikkokatsaus 2016/30