BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/29

Kiinan tilastoviraston mukaan BKT kasvoi reaalisesti vuoden toisella neljänneksellä 6,7 % vuotta aiemmasta eli kasvuvauhti pysyi täsmälleen samana kuin vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Kiinan koti- ja ulkomarkkinoiden haasteiden vuoksi kasvun odotettiin hidastuvan, ja ilmoitetut kasvulukemat ovat hieman ennakoitua paremmat. Kiinan kasvutavoite kuluvalle vuodelle on 6,5–7 %.

Talouden rakennemuutos vaikuttaa etenevän, sillä palvelusektorin kasvu jatkui toisella neljänneksellä selvästi nopeampana kuin teollisuuden ja rakentamisen. Palveluiden osuus taloudesta on jo 54 %. Kotimaisen kulutuskysynnän vahvuudesta viestii myös vähittäiskaupan vakaa 10 % reaalinen kasvu vuotta aiemmasta, jota on edesauttanut tulojen nousun jatkuminen vahvana. Kuluttajien keskuudessa etenkin ostot verkkokaupoista ovat kasvattaneet suosiotaan.

Investoinnit ovat reaalisesti kasvaneet kuluvana vuonna noin 10 prosentin vauhtia vuotta aiempaan nähden eli selvästi hitaammin mihin aiempina vuosina on totuttu. Investointien kasvua on ylläpitänyt lähinnä julkisen sektorin toiminta, jonka investoinnit ovat kasvaneet reipasta 20 prosentin vauhtia. Varoja on kohdistettu etenkin infrastruktuurihankkeisiin. Sen sijaan yksityisten investointien kasvu on hidastunut koko kuluvan vuoden ajan ja kesäkuussa niiden reaalikasvu oli arviolta enää 2  % vuotta aiemmasta. Yksityisten investointien vaisuutta on selitetty mm. kotimaan talousnäkymien ja vientikysynnän heikkoudella, ylikapasiteettiongelmilla ja yritysten tarpeella sopeuttaa taseitaan.

Kiinan BKT:n reaalikasvu vuosina 2000–2015 ja vuoden 2016 ensimmäisellä ja toisella neljänneksellä, %

201629k1.png

Lähteet: Kiinan tilastovirasto ja CEIC


Näytä viikkokatsaus 2016/28 Näytä viikkokatsaus 2016/30