BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/28

​International Federation of Robotics (IFR) -järjestön mukaan viime vuonna maailmassa myytiin 248 000 teollisuusrobottia, mikä on 12 % enemmän kuin vuonna 2014. Robottimarkkinoiden kärjessä on vuodesta 2013 ollut Kiina. Viime vuonna Kiinaan myytiin 67 000 uutta robottia, mikä on 17 % edellisvuotta enemmän ja Kiinan osuus teollisuusrobottien globaalista markkinasta nousi 27 prosenttiin. Aasian teknologista asemaa korostaa se, että Kiinan jälkeen eniten robotteja myytiin Koreassa (osuus 15 %) ja Japanissa (14 %). Yhdysvaltojen osuus teollisuusrobottimarkkinoista oli 11 % ja Saksan 8 %. Kiinaan myytiin viime vuonna enemmän teollisuusrobotteja kuin koko Eurooppaan, vaikka sielläkin markkinat kasvoivat 10 % noin 50 000 robottiin.

Globaalisti teollisuusautomaatiota johtaa autoteollisuus, jonka osuus robottien myynnistä oli 38 %, mutta jossa robottien määrä kasvaa enää hitaasti. Vaikka robottien määrä Kiinan autoteollisuudessa on kasvanut nopeasti, kasvupotentiaalia on edelleen runsaasti. IFR:n mukaan vuonna 2014 robottien määrä 10 000 työntekijää kohden Kiinan autoteollisuudessa oli runsaat 300 yksikköä, kun automaation johtavassa maassa Japanissa vastaava luku oli yli 1 400 yksikköä.

Kiina on nopeasti noussut myös teollisuusrobottien valmistajana. Viime vuonna Kiinassa myydyistä teollisuusroboteista jo lähes kolmannes oli valmistettu kotimaassa. Vaikka kiinalaiset robotinvalmistajat tuottavat toistaiseksi pääasiassa yksinkertaisiin tehtäviin soveltuvia laitteita, tavoitteet ovat korkealla. Tällä viikolla kiinalainen kodinkonejätti Midea kertoi ostavansa puolet maailman suurimpiin teollisuusrobottivalmistajiin kuuluvan saksalaisen Kukan osakepääomasta ja kasvattavansa omistustaan yhtiössä 64 prosenttiin. Kesäkuussa Reuters raportoi myös Kiinan suurimman teollisuusrobottivalmistajan Siasunin etsivän ostettavia yrityksiä Euroopasta. Alkukesästä kiinalais-eurooppalainen sijoitusrahasto puolestaan osti italialaisen robottiyrityksen.

Kiinan nopeana jatkuvaa teknologista kehitystä osoittaa myös se, että kesäkuussa kiinalainen tietokone Sunway TaihuLight nousi maailman nopeimpien tietokoneiden listalla 1. sijalle. Kiinalaiset pitivät jo listan kärkisijaa, mutta uutta on se, että koneen ytimenä on kotimainen prosessori Intelin prosessorien sijaan. Prosessorista johtuen TaihuLightin käyttöala on kuitenkin muita supertietokoneita kapeampi.


Näytä viikkokatsaus 2016/27 Näytä viikkokatsaus 2016/29