BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/28

​Kiinan tullin tietojen mukaan tavaraviennin dollarimääräinen arvo laski tammi-kesäkuussa 8 % ja tavaratuonnin arvo 10 % vuotta aiemmasta. Kesäkuussa ulkomaankaupan arvo pysytteli toukokuun tasolla, mutta vuodentakaiseen verrattuna vienti laski 5 % ja tuonti 8 %.

Ulkomaankaupan arvon lasku johtuu pääosin raaka-aineiden halvoista hinnoista ja valuuttakurssin heikkenemisestä. Juaneissa mitattuna tammi-kesäkuun viennin arvo laski 1 % ja tuonnin arvo 4 %. Tavarakaupan määrä ei ole laskenut, ja tammi-toukokuulle saatavilla olevissa kiinalaistilastoissa vienti- ja tuontimäärät olivat muutaman prosentin vuodentakaista suuremmat. Monien raaka-aineiden tuontimäärät kasvoivat, esim. raakaöljyn (tammi-kesäkuussa +19 % vuodentakaisesta), kuparin (+26 %), hiilen (+11 %) ja rautamalmin (+10 %).

Juanin heikkenemisodotusten johdosta pääomarajoitteiden kiertämisen ulkomaankaupan hinnoittelun avulla uskotaan lisääntyneen. Pääoman viemiseksi ulos maasta yritykset voivat liioitella tuontinsa arvoa. Kiinan tilastoissa tuonnin arvo esimerkiksi Hongkongista on 2,5-kertaistunut tammi-toukokuussa vuodentakaiseen verrattuna, kun Hongkongin tilastoissa Kiinan-viennin arvo on laskenut. Kiinan tuonti Hongkongista on vain noin 1 % koko tuonnin arvosta.

Kiinan ulkomaankaupan kehitys
201628k1.png

Lähde: Bloomberg


Näytä viikkokatsaus 2016/27 Näytä viikkokatsaus 2016/29