BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/28

​Valtion taloustilanteen kiristyttyä budjettituloja pyritään lisäämään myös tehostamalla verotulojen keräämistä. Finanssiministeri Siluanov on arvioinut, että erityisesti harmaista palkoista aiheutuu merkittäviä veromenetyksiä, jopa 1 500-2 000 mrd. ruplaa (2 % BKT:stä) vuosittain. Finanssiministeriö ja verohallinto pohtivat nyt mahdollisuuksia päästä käsiksi pimitettyihin tuloihin esim. tutkimalla kotitalouksien suurempien hankintojen kuten kiinteistökauppojen rahoituslähteitä. Aiemmin esillä oli myös mm. käteismaksujen rajoittaminen, mutta siitä on ainakin toistaiseksi luovuttu. Venäjällä palkka- ja useimpiin muihinkin kotitalouksien tuloihin kohdistuu 13 prosentin tasavero. 

Venäjän harmailla työmarkkinoilla arvioidaan työskentelevän 15-30 miljoonaa venäläistä eli 20-40 % työllisistä. Rosstatin arvion mukaan pelkästään epävirallisella sektorilla työskentelee 13-14 miljoonaa ja osittain epävirallisella sektorilla 1-2 miljoonaa venäläistä. Venäjän kansantalousakatemian vastaavat arviot ovat 9 ja 20 miljoonaa. Kansantalousakatemian ja VTSIOMin kyselytutkimusten mukaan venäläisistä työntekijöistä 10-15 % on saanut palkkansa täysin ja 15-20 % osin pimeästi viime vuosina. Lisäksi puolet venäläisistä on maksanut saamistaan palveluista tai työstä pimeästi.


Rosstatin julkaisemiin BKT-tilastoihin sisältyy arvio harmaasta taloudesta eli sinänsä laillisesta, mutta tilastoimattomasta taloudellisesta toiminnasta. Arvio ei kata varsinaista rikollista toimintaa, kuten huumekauppaa. 2000-luvun alkupuolella Rosstat arvioi Venäjän harmaan talouden vastanneen noin 20-25 % ja viime vuosina noin 15 % BKT:stä. Tilastokeskuksen arvio Suomelle on 1-2 % BKT:stä.


Näytä viikkokatsaus 2016/27 Näytä viikkokatsaus 2016/29