BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/28

​Valtio myi 10,9 prosentin osuuden timanttiyhtiön osakkeistaan lähinnä venäläisille ja eurooppalaisille sijoittajille. Kaupan jälkeen valtio omistaa Alrosasta kolmanneksen kuten myös Sahan aluehallinto. Loput osakkeista ovat vapaan kaupankäynnin kohteena (free float). Valtion kassaan kaupasta kilahti 52 mrd. ruplaa (700 milj. euroa).

Alrosa on ollut jo vuosia yksi niistä yrityksistä, joissa valtio on suunnitellut vähentävänsä omistustaan. Yksityistämisohjelmien toteutusta on lykätty vuodesta toiseen epäsuotuisaan markkinatilanteeseen vedoten. Tänä vuonna kireä budjettitilanne näyttää kuitenkin vauhdittaneen myyntiaikeita. Venäjän hallinto on arvioinut, että myymällä valtion osuuksia eri yrityksissä budjettivajeen rahoittamiseen voitaisiin tänä vuonna saada jopa 1 000 mrd. ruplaa. Vuosina 2014-15  yksityistämistulot jäivät 7-8 mrd. ruplaan, kun osuuksia suurimmista yrityksistä ei myyty.

Apulaispääministeri Shuvalov kuitenkin ilmoitti, että ainakin tälle vuodelle suunnitteilla ollut 10,9 prosentin osuuden myynti VTB-pankista lykätään ensi vuoteen. Myyntiä lienee vaikeuttanut se, että VTB on EU:n ja Yhdysvaltain rahoituspakotteiden alainen. Shuvalovin mukaan tälle vuodelle valmistellaan vielä valtion osuuksien myyntiä Sovkomflotissa sekä Bashneftissa ja myös Rosneftin osuuden myynnistä käydään keskusteluja. Ostajiksi toivotaan strategisia sijoittajia. Shuvalovin mukaan myös Rosneft voi tulla kyseeseen Bashneftin osuuden ostajana. Vuosille 2014-16 hyväksytyssä yksityistämisohjelmassa tavoitteena on valtion omistuksen vähentäminen myös mm. Aeroflotissa, RZD:ssa ja Transneftissa, mutta ne eivät juuri ole olleet esillä tänä vuonna.      

Valtion omistamien yritysten rooli Venäjän taloudessa on suuri ja kasvanut viime vuosina. Valtion omistamissa yrityksissä työskentelee lähes 30 % työllisistä ja niiden osuus maan 600 suurimman yrityksen liikevaihdosta on 40 %. 


Näytä viikkokatsaus 2016/27 Näytä viikkokatsaus 2016/29