BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/27

Kesäkuussa julkaistussa vuoden 2015 raportissa esitettiin uudistuksia Kiinan pääomamarkkinoiden avaamiseksi edelleen ja juanin vaihdettavuuden paranta-miseksi. Suunnitteilla on ns. QDII2-ohjelma, joka antaa hyväksytyille yksityissijoittajille mahdollisuuden investoida suo-raan kansainvälisille markkinoille. Olemassa olevat sijoitusohjelmat on suunnattu institutionaalisille sijoittajille, ja nykyisin yksityissijoittajat voivat sijoittaa ulkomaille rahastoyhtiöiden tai pankkien kautta. Valuuttakurssin määräytymismekanismia tullaan myös parantamaan ja antamaan markkinoille suurempi rooli korkojen määräytymisessä.

Kansainvälistä huomiota herätti se, että keskuspankki väläytti mahdollisuutta sallia tulevaisuudessa kaupankäynti ul-komaisten yritysten osakkeilla Kiinassa. Hyväksyttyjen ulkomaisten yritysten sallittaisiin laskea liikkeelle ns. talletustodis-tuksia (depository receipts), joiden avulla yritys voi laskea liikkeelle osakkeita kotimaansa ulkopuolella. Aikataulua tai yksityiskohtia uudistukselle ei kuitenkaan kerrottu.

Kuluvan vuoden rahapolitiikka tulee olemaan yhä joustavampaa mutta kohdennetumpaa. Rahapolitiikan viritystä kes-kuspankki luonnehtii termillä ”prudent”, jota se on käyttänyt vuodesta 2011 lähtien. Keskuspankki lupasi myös parantaa kommunikaatiotaan läpinäkyvyyden lisäämiseksi.


Näytä viikkokatsaus 2016/26 Näytä viikkokatsaus 2016/28